Privatizacija i dividende podigle Ljubljansku burzu

Autor: Tomislav Pili , 17. travanj 2014. u 22:01
Andrej Šketa, predsjednik Uprave Ljubljanske burze/Davor Puklavec/PIXSELL

Najteže je stanje na Beogradskoj burzi koja u prvom tromjesečju bilježi pad prometa od 60 posto.

Što samo najava daljnje privatizacije znači za burze, ove godine zorno pokazuje slovensko tržište kapitala.

Prema podacima iz tromjesečnih izvješća najznačajnijih burzi u regiji, rast prometa bilježi jedino Ljubljanska burza. U prva tri mjeseca ove godine na slovenskom tržištu kapitala ostvaren je ukupan promet od 116,53 milijuna eura što je šest posto više nego u istom razdoblju lani. Rast, iako vrlo blagi, bilježi i dionički promet koji se sa nešto više od 93 milijuna eura ojačao na godišnjoj razini za 1,6 posto.No, svemu tome treba pridodati i snažan rast cijena slovenskih vrijednosnica. Tržišna kapitalizacija Ljubljanske burze (LJSE) krajem ožujka s 5,6 milijardi eura bila je gotovo 26 posto viša nego godinu dana ranije.

 

17posto

skočio je indeks Ljubljanske burze u dosadašnjem dijelu ove godine

Tu je i skok indeksa SBITOP koji je u prva tri ovogodišnja mjeseca skočio za više od devet posto. Rast je nastavljen i u travnju, pa je do sredine mjeseca SBITOP u plusu 17 posto. Andrej Šketa, predsjednik Uprave Ljubljanske burze kaže kako je skok indeksa rezultat očekivanja o privatizaciji kompanija u državnom vlasništvu."Osim toga, investitore su privukle i relativno visoke dividende koje će kompanije isplaćivati, posebno one u državnom vlasništvu. To su dvije najvažnije kategorije koje su utjecale na rast slovenskog tržišta", pojašnjava Šketa. Na pitanje što očekuje u nastavku godine, Šketa kaže kako je većina investitora na slovenskom tržištu vrlo racionalna. "U jednom trenutku doći ćemo do razina cijena dionica koje više neće osiguravati visoke prinose.

Tržište neće zastati, ali sumnjam da će biti značajnijeg rasta prometa", smatra prvi čovjek LJSE-a.Kako sada stvari stoje, sličan scenarij stagnacije očekuje i Beogradsku te Zagrebačku burzu. Ove je godine uvjerljivo najteže stanje na srpskom tržištu koje bilježi pad prometa od 60 posto na 55,2 milijuna eura. Ipak, indeks Belex15 porastao je sramežljivih 1,1 posto. Prva tri mjeseca na Zagrebačkoj burzi obilježio je pad prometa za sedam posto i indeksa CROBEX za dva posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close