‘Primirje’ u trgovinskom ratu razgalilo investitore

Autor: Poslovni dnevnik , 22. svibanj 2018. u 09:14
Foto: Reuters

Američko-kineski dogovor doveo do rasta europskih i američkih dionica.

Rast cijena dionica na europskim i američkim burzama u ponedjeljak je potaknulo "primirje" u američko-kineskom trgovinskom sukobu.

Međutim, na starom kontinentu primjetniji gubitnik bila je Milanska burza gdje je ulagače zabrinulo izvjesno sklapanje koalicijske vlade između dvije populističke stranke, Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S). Kina i Sjedinjene Države su tijekom nedavno održanih pregovora u Washingtonu postigle konsenzus o tomu da neće povećavati uvozne tarife i da će se truditi izbjeći trgovinski rat, potvrdila je u ponedjeljak novinarima u Pekingu glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

"Najveće postignuće ovog kruga pregovora o trgovinskim i ekonomskim temama između SAD-a i Kine je to da obje strane shvaćaju kako treba pregovarati i rješavati trgovinska i ekonomska pitanja te pritom valjano 'odraditi' problem. Istodobno je važno izbjeći međusobno povećanje carinskih tarifa", rekla je glasnogovornica.

Londonski FTSE 100 indeks u jednom je trenutku dostigao rekordnu vrijednost, a iza 15 sati bio je u plusu 0,7 posto na 7830 bodova.

Francuski CAC ojačao je 0,6 posto na 5645 bodova. Indeks Milanske burze FTSE MIB u prijepodnevnim je satima oštro pao, no tijekom dana je nadoknadio dobar dio gubitaka. Iza 15 sati bio je u minusu 0,8 posto. Otvaranje indeksa na Wall Streetu u pozitivnom području sugerirao je rast terminskih ugovora na indekse. 

Komentirajte prvi

New Report

Close