Poznat datum ročišta koja će odrediti sudbinu najveće dokapitalizacije u zemlji

Autor: Suzana Varošanec , 07. studeni 2021. u 08:52
Nakon dokapitalizacije postojeći mali dioničari imat će mali komadić kompanije/M. Sušenj/PIXSELL

Ključni element povećanja kapitala do 410 milijuna kuna pravomoćnost je njegova upisa u sudski registar.

Zagrebački Dalekovod već duže je u fokusu, s jedne strane jer sa svojom uspješnom realizacijom aktualnog modela dokapitalizacije najavljuje da bi 9 godina prije propisanog roka uspješno okončao predstečajnu nagodbu te osigurao opstojnost poslovanja i radnih mjesta te tržišnu poziciju kao jednog od najvećih izvoznika u Hrvatskoj.

No na drugoj strani ovaj proces nije neokrznut osporavanjima s izvorištem iz sfere pojedinih manjinskih dioničara, što je izraženo kroz dvije parnice u recentnim predmetima započetim na zagrebačkom Trgovačkom sudu.

Pod velikim povećalom

Kako je Dalekovod izvijestio sredinom kolovoza preko Zagrebačke burze, riječ je o dvjema tužbama protiv društva od strane manjinskih dioničara Dalekovoda, a radi pobijanja odluka Glavne skupštine održane 30. lipnja o kojima će tek biti više riječi. Sada je poznato i kad su pripremna ročišta, odnosno u parnicama su ista zakazana za drugu polovicu siječnja 2022., no njihovu dinamiku nije moguće sagledati u postojećim uvjetima.

Kakav utjecaj mogu imati tužbe malih dioničara za pobijanje svih odluka navedene skupštine na navedeni proces, pitanje je na koje se iz kompanije ne referiraju. Dalekovod, navode, kao kompanija listana na Zagrebačkoj burzi redovito je i u skladu sa svim zakonskim obvezama, objavama na ZSE i pravovremenim kvartalnim financijskim izvješćima, izvještavala zainteresiranu javnost o procesu financijskog restrukturiranja.

Kako dodaju, pravovremeno će izvijestiti javnost o uspješnosti izdanja novih dionica nakon izvršenih uplata ulagatelja i cjelovitog dovršetka svih predviđenih procesa, te će osigurati pravovremeno informiranje i najvišu razinu transparentnosti procesa prema svim dioničarima i dionicima.

Inače, Dalekovod je pod velikim povećalom investicijske javnosti te nadležnih regulatornih tijela, i to posve razumljivo, jer je u tijeku jedna od najvećih dokapitalizacija kompanije koja je listana na Zagrebačkoj burzi. Aktivnosti koje su započele pozivom investitorima još iz veljače trebale bi, naime, završiti po logici pravila i biznisa uskoro, odnosno čini se moguće već do kraja godine.

Končar-Ulaganja, u vlasništvuKončar-Elektroindustrije te malteška tvrtka Construction Line osnivači su tvrtke Napredna energetska rješenja, koja je predala upisnicu za upis u drugom krugu novih dionica Dalekovoda u iznosu od 310 milijuna kuna.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je već ocijenila dopuštenom namjeru provedbe koncentracije koja će nastati stjecanjem neizravne zajedničke kontrole Končar-Ulaganja i Construction Linea.

Potvrda velikog interesa

Koliko je poznato, na napravljenu alokaciju od 410 milijuna kuna, koliko je predviđeno odlukama Dalekovodove skupštine dioničara (okvir se po tome kreće od najmanje 150 milijuna kuna do najviše 410 milijuna kuna) u prvom i drugom krugu došle su upisnice koje su prelazile najviši predviđeni iznos.

To je potvrda velikog interesa potencijalnih investitora, no ono što je trenutno poznata činjenica jest da se od navedenog maksimalnog iznosa 310 milijuna kuna odnose na novoosnovanu kompaniju Napredna energetska rješenja.

Tko su ostali investitori za razliku od gotovo 100 milijuna kuna novih dionica (s obzirom na to da je temeljni kapital nakon smanjenja upisan u iznosu od oko 2,5 milijuna kuna), Dalekovod još nije objavio, no njihova imena s točnim postotkom udjela bit će poznata kad se završi proces dokapitalizacije.

Što se još čeka? Čini se da je ključni element o kojem ovisi ova dinamika pravomoćnost upisa povećanja temeljnog kapitala, nakon čega se očekuje uplata, odnosno po uplati finalizira se proces dokapitalizacije kojim Dalekovod dobiva novu vlasničku strukturu.

Tek tada bit će jasni vlasnički omjeri između postojećih dioničara i novih, no svakako će na kraju ovog procesa postojeći vlasnici imati vrlo mali komadić kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close