Potraga za strateškim partnerom ne može čekati, cilj je krenuti 2021.

Autor: Marija Brnić , 02. studeni 2020. u 14:00
Predsjednik Uprave Jadroplova Branimir Kovačević/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Gubici, koji su bilančni i reputacijski teret, simbolički se pokrivaju smanjenjem temeljnog kapitala.

Dioničari Jadroplova uskoro će odlučivati o još jednoj rundi smanjenja temeljnog kapitala, četvrtoj u pet godina. Takav prijedlog koji je za skupštinu zakazanu za 7. prosinca pripremila Uprava nije i neočekivan.

On je na posljednjoj skupštini održanoj prije godinu dana najavljen kao zadnji korak u pripremi za dokapitalizaciju i konačan ulazak strateškog partnera, a za taj veliki zahvat već su tada utvrđeni i konkretniji okviri u kojima će se kretati promjena vlasničke strukture.

Ulaganje do 40,9 mil. kuna

Ovaj put će se smanjenjem temeljnog kapitala pokriti 65,47 milijuna kuna nagomilanih gubitaka, pa će se s 81,83 milijuna kuna spustiti na 16,37 milijuna. Nominalna vrijednost dionice past će s 50 na 10 kuna.

Novi strateški partner ili više njih, kako je predviđeno lanjskom odlukom skupštine, nakon ovog olakšanja tereta unijet će najviše 40,9 milijuna kuna kapitala, što znači da bi država, koja je sada u Jadroplovu većinski vlasnik s udjelom od preko 70 posto, konačno usitnila svoje vlasničke pozicije i prepustila kontrolu novim “igračima”. Nakon smanjenja kapitala za pokrivanje iz buduće dobiti preostat će još 10,7 milijuna kuna.

“Ovim postupkom o kojem će se odlučivati na skupštini ostvarili bi se i zadnji uvjeti za pripremne radnje za izdavanje novih dionica”, ističe predsjednik Uprave Jadroplova Branimir Kovačević.

10

kuna iznosit će nominalna vrijednost dionica Jadroplova nakon smanjenja

Na upit je li izgledno da se taj postupak realizira iduće godine, on odgovara kako je svakako plan da se on pokrene. Uprava, inače, programom restrukturiranja i odlukom skupštine od prije godinu dana ima na raspolaganju još četiri godine iza provođenje dokapitalizacije, međutim Kovačić ističe kako “nije cilj čekati”.

Osiguranje kapitala nužno je za daljnji opstanak i jačanje pozicija splitskog brodara koji posluje na međunarodnom tržištu prijevoza rasutih tereta, na kojemu je situacija blago rečeno izazovna.

Donekle se trenutno u Jadroplovu nešto lakše diše nakon što je zahvaljujući kreditu koji mu je početkom godine osigurala Vlada, uspješno reprogramirane postojeće obveze i postignut dogovor o zatvaranju duga uz značajan otpis s njemačkom Nord LB.

Financijsko restrukturiranje

Ljetos je novim kreditom zatvoren još jedan kratkoročni kredit i nakon svega vodstvo tvrtke smatra da je sada završeno financijsko restrukturiranje.

Raščišćavanje i otpis dugovanja podiglo je i prihode za ovu turbulentnu korona-godinu. U prvih devet mjeseci ukupni su prihodi Jadroplovu prešli 301 milijuna kuna, a iskazana je dobit prije oporezivanja od 126 milijuna kuna. Lani u istom razdoblju prihodi Jadroplova su bili na razini od 138 milijuna kuna, uz gubitak 51 milijuna kuna.

“Akumulirani gubici, koji predstavljaju bilančni i reputacijski teret, simbolički se pokrivaju smanjenjem temeljnog kapitala upravo u godini koju će Jadroplov, po spomenutom povoljnom financijskom restrukturiranju, konačno ostvariti dobit, čime se ispisuje nova stranica poslovanja i razvoja tvrtke”, poruka je uprave uoči skupštine.

Na upit je li sada dobar trenutak za traženje strateškog partnera, s obzirom na neizvjesnosti koje je gospodarstvu na globalnoj razini donijela pandemija Covid-19, Kovačević kaže kako će se pripreme za privatizaciju kane provoditi neovisno o situaciji, koja je itekako pogodila i brodarski biznis.

Puno je za ovu tržišnu nišu još otvorenih varijabli osim same korone i lockdowna, poput rezultata izbora u SAD-u, kaže Kovačević, no dodaje da će se za prikupljanje kapitala spremati neovisno o svemu, a sam postupak otvoriti kad procjene da je vrijeme.

Ali, cilj nije čekati, ponavlja. Prije pet godina, inače, kada je Jadroplov prvi put smanjio temeljni kapital, on je bio na razini od 589 milijuna kuna, a nominalna vrijednost dionice iznosila je 360 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close