Poreznici zabijaju zadnji čavao u trgovanje certifikatima

Autor: Tomislav Pili , 01. prosinac 2015. u 07:38
Izmjene poreznog zakona stupaju na snagu 1. siječnja/Davor Puklavec/PIXSELL

Iako oporezivanje kapitalne dobiti postoji i u drugim državama, prijava poreza je jednostavnija.

Stupanje na snagu poreznih izmjena kojim će se kapitalni dobici od 1. siječnja oporezivati stopom od 12 posto najviše će osjetiti Zagrebačka burza, naravno u negativnom smislu.

Kako porezni zakon propisuje da je prodaja vrijednosnica s dobitkom neoporeziva samo ako se ne prodaju u roku kraćem od tri godine, pitanje je koliko će biti interesa za trgovanjem certifikatima. Naime, te se vrijednosnice praktički samo u teoriji mogu držati tako dugo. Voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke burze, Sanda Kuhtić Nalis, ističe kako burza u ovim poreznim izmjenama prepoznaje iste rizike za trgovanje strukturiranim proizvodima kao i kada se radi o trgovanju dionicama.

"Vjerujemo da će ovo porezno opterećenje imati negativan utjecaj, posebice zbog načina obračuna, prijave i plaćanja samog poreza. Osobito bi tim mogli biti obeshrabreni mali investitori, koji općenito čine značajnu investitorsku bazu, a prvenstveno kada je riječ o certifikatima", dodaje Kuhtić Nalis. Certifikati trenutno sudjeluju s prilično malih dva posto u ukupnom prometu burze. Do studenoga promet certifikatima je dosegao gotovo 68 milijuna kuna, a ukupni je promet iznosio 2,9 milijardi kuna. U Erste banci, jedinom izdavatelju certifikata na ZSE, kažu kako samo uvođenje poreza na kapitalnu dobit u Hrvatskoj ne predstavlja odmak o prakse drugih zemalja.

 

68milijuna

kuna dosegao je promet certifikatima na Zagrebačkoj burzi

"Međutim, sam proces prijave poreza u određenoj mjeri je jednostavniji u drugim zemljama pa se na tim tržištima samo postojanje oporezivanja kapitalne dobiti nije značajnije reflektiralo na trgovanje certifikatima. Sigurno je da će porez na kapitalnu dobit imati određeni utjecaj na trgovanje vrijednosnim papirima općenito, no s vremenom će se pokazati koliko će njegov efekt biti značajan", ocjenjuju u Ersteu. Na pitanje razmatraju li možda ukidanje daljnjeg plasiranja certifikata, u Ersteu kažu kako nisu o tome razmišljali.

"Svoju ponudu ćemo prilagođavati. Možda se neki oblik temeljne imovine izgubi iz fokusa, a neki novi pojavi, ovisno o tržišnim kretanjima", napominju u Erste banci.  S druge strane, investicijski bi fondovi mogli manje osjetiti utjecaj poreza. "S obzirom na to da se udjelima ipak rjeđe trguje, izmjene poreznog zakona više će opteretiti one koji trguju dionicama nego ulagače koji kupuju udjele u investicijskim fondovima. Osim toga, promjena fonda unutar istog društva za upravljanje ne smatra se prodajom te se neće oporezivati", smatra Iztok Likar, analitičar portala Hrportfolio. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

sve-ludje-od-1-sijecnja-krece-sdpov-porez-koji-ce-unistiti-trziste-kapitala-u-hrvatskoj


“Porezna uprava u suradnji sa relevantnim sudionicima financijskog tržišta intenzivno radi na izradi prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak kojim će se detaljno propisati postupak utvrđivanja, obustave i uplate predmetnog poreza.
Nakon što tekst prijedloga Pravilnika bude potpisan od strane ministra, izvijestit ćemo javnost”, stoji u odgovoru Porezne uprave.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sve-ludje-od-1-sijecnja-krece-sdpov-porez-koji-ce-unistiti-trziste-kapitala-u-hrvatskoj/859538.aspx

Sad ste k vragu svi glasni – gdje ste bili kad se zakon predlagao i donosio?

U Hrvatskoj Državi koja ima najveće poreze na svjetu , čak 572 razna poreza uvodi se opet novi porez.

Neznam dali zaposlenici iz Javnog sektora znaju :
Danas tvrtka iz Zagreba plaća porez na dobit 20 % , plus porez 12 % , plus prirez 18 %……

Nakon što su nas vladajući zadužili za novih 100 miliardi opet uvode nove poreze.
Nikada im dosta trošenja nezarađenoga kojim uništavaju Hrvatsko gospodarstvo.

Dali nam to vladajući iz SDP+HNS Kukuriku koalicije namjerno rade ?

New Report

Close