Svijet novca
Svijet novca

Popuštanje inflacije donijelo olakšanje burzama

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.

Poslovni dnevnik
25. kolovoz 2022. u 22:00
U reakciji na novi CPI, S&P 500 dosegnuo je najvišu razinu u zadnja 3 mjeseca/Reuters

U srpnju fokus je i dalje okupiran postojećim temama; razina inflacije i reakcije svjetskih središnjih banaka. U SAD-u, godišnji CPI (consumer price index) za srpanj iznosio je 8,5%.

Usprkos očekivanom porastu od 0,2% od lipnja do srpnja, cijene su stagnirale nakon porasta od 1,3% od svibnja do lipnja. Popuštanje inflacije pripisuje se gotovo 20% nižim cijenama benzina u usporedbi na sredinu lipnja.

Fed će odluku o novim kamatnim stopama donijeti u rujnu, a očekuje se podizanje za 0,5 ili 0,75%. U reakciji na novi CPI, S&P 500 dosegnuo je najvišu razinu u zadnja 3 mjeseca, broad S&P index se povećao za 1,6%, Nasdaq 100 za 2,2%, a skočile su i cijene UST-a (američkih vladinih obveznica).

Dodatno stezanje

Unatoč blagom popuštanju inflacije, očekuje se dodatno sužavanje monetarne politike od strane Fed-a, koji se suočava s najvišom stopom inflacije u zadnjih 40 godina. ECB je u srpnju po prvi puta u 10 godina podigla kamatne stope. Magnituda povećanja bila je 50 baznih bodova, nadmašujući očekivanih 25 baznih bodova.

ECB odbija pružati naznake o magnitudi daljnjih podizanja, već se vodi taktikom fleksibilnosti, unoseći time dodatnu volatilnost u tržišta. U Hrvatskoj, inflacija je već drugi mjesec zaredom dvoznamenkasta. CPI za lipanj iznosio je 12,1 posto. Porast najvećim dijelom proizlazi iz 20,3% povišenih cijena prijevoza, ali također i porasta cijena hrane i bezalkoholnih pića od 16,9%.

Hrvatska je službeno ispunila uvjete prijema u eurozonu te uvodi euro kao službenu valutu od 1. siječnja 2023. godine. Time se eliminira tečajni rizik te rizik likvidnosti. Sve tri najvažnije agencije za ocjenu kreditnog rejtinga (S&P, Moody’s i Fitch) povisile su kreditni rejting Hrvatske za dvije razine. Time je Hrvatska ostvarila povijesno najviši kreditni rejting od osamostaljenja (BBB+ kod S&P-ja i Fitcha, te Baa2 kod Moody’s).

Promet 142 mil. kuna

U srpnju je ukupan promet na Zagrebačkoj burzi iznosio 142,3 milijuna kuna, što je 5,2 posto manje u usporedbi s lipnjem. Valamar Riviera je predložila odluku o isplati prve dividende od 2019. godine, u iznosu od 1,20 kuna po dionici.

Ljubljanska burza u srpnju je zabilježila promet od 26,5 milijuna eura, što je pad od 6,8 posto u odnosu na lipanj. Cinkarna Celje objavila je implementaciju podjele dionica 10 za 1, a dionice će započeti trgovanje po novoj cijeni od 16. kolovoza.

* Brokeri InterCapitala

New Report

Close