Optimizam u vezi oporavka podignuo europske burze nadomak rekorda

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2021. u 22:00
Ulagači vjeruju da će globalno gospodarstvo ove godine porasti snažnih 6,4 posto/Reuters

Ulagače je ohrabrio skok cijena dionica na Wall Streetu u petak.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, pa se STOXX 600 indeks primaknuo najvišoj razini u povijesti jer su ulagači optimistični u vezi oporavka gospodarstava od koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 14.30 sati u plusu 0,3 posto na 428,08 bodova. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,2 posto, na 6724 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, na 14.813 bodova, kao i pariški CAC koji je dosegnuo 6013 bodova.

Ulagače je ohrabrio skok cijena dionica na Wall Streetu u petak, zahvaljujući čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili dobitke na tjednoj razini.

0,3

posto porasla je jučer vrijednost paneuropskog burzovnog indeksa STOXX 600

Pozitivno na tržišta utječe i najava da će predsjednik SAD-a Joe Biden ovoga tjedna predstaviti planove ulaganja u infrastrukturu, što bi moglo ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize, koje je već ionako podržano golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

“Očekujemo da će ove godine svjetsko gospodarstvo porasti snažnih 6,4 posto, potaknuto golemim fiskalnim poticajima u SAD-u, što će pozitivno utjecati i na ostatak svijeta”, kaže Christian Keller, ekonomist u Barclaysu.

Prošloga su tjedna europske burze bile pod pritiskom zbog novoga vala zatvaranja u Europi, među ostalim, u Njemačkoj i Francuskoj, kako bi se suzbio treći val pandemije koronavirusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close