Oprezno trgovanje na europskim burzama uoči ključnog sastanka bankara

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2021. u 22:00
Na Frankfurtskoj burzi zavladao je blagi negativni sentiment/REUTERS

Tržišni sudionici očekuju da će na susretu u Jackson Holeu biti govora i o planovima Feda o programu otkupa obveznica.

Na europskim burzama u srijedu oprezno se trgovalo, dok investitori iščekaju krajem tjedna simpozij američke središnje banke Fed, u potrazi za signalima kad će vodeće svjetske središnje banke početi stezati monetarne politike.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 16 sati u minusu 0,1 posto, na 471,50 bodova te je svega jedan posto ispod rekordne razine. Istodobno, londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 7138 bodova, njemački DAX oslabio je 0,3 posto i kretao se oko 15.860 bodova dok je pariški CAC porastao za 0,2 posto, na 6675 bodova.

Među dioničkim sektorima, najviše su u plusu bile cijene dionica turističkih tvrtki, u prosjeku za 0,8 posto, nastavivši rast četvrti dan zaredom. Najviše su, pak, pale dionice automobilskih kompanija, u prosjeku za 0,2 posto. Fokus investitora na globalnim tržištima kapitala cijeloga tjedna je na predstojećem redovitom godišnjem simpoziju Feda u Jackson Holeu.

0,1

posto minusa bilježio je oko 16 sati paneuropski indeks STOXX 600

Oprezno se stoga trguje, a vodeći indeksi, koji su se u ponedjeljak djelomično oporavili od prošlotjednih oštrih korekcija, protekla dva dana bilježe tek male pomake.

Simpozij u Jackson Holeu održati će se virtualno u četvrtak, a predsjednik Feda Jerome Powell dat će izjavu u petak. Tržišni sudionici očekuju da bi na njemu moglo biti govora i o planovima Feda vezanim uz njegov program kupnje obveznica vrijednog 120 milijardi eura mjesečno.

Golemi monetarni poticaji, kojima su središnje banke u svijetu odgovorile na recesiju u koju je zapalo svjetsko gospodarstvo s izbijanjem pandemije koronavirusa, stvorili su golemu likvidnost na tržištima, a svijet je zakoračio u eru jeftinog novca, koji se većim dijelom prelijeva na tržišta dionica, dižući njihove cijene na rekordne razine. Smanjivanje poticaja, posljedično, moglo bi izazvati negativni utjecaj na tržišta kapitala.

U takvim okolnostima na svjetskim deviznim tržištima tečaj dolara u srijedu je blago porastao s najniže razine u tjedan dana prema većini vodećih svjetskih valuta.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja dolara prema šest vodećih valuta, ojačao je 0,07 posto, na 92.981 bod, nakon što je dan ranije dotaknuo 92,804 boda, najniže od 17. kolovoza.

“Prisutne su zabrinutosti oko gospodarskog rasta i to je definitivno ojačalo tečaj dolara zbog njegovog statusa

Komentirajte prvi

New Report

Close