Olabavljen stav Rima podignuo europske burze

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2023. u 21:59
Foto: Reuters

Na tržištu je među najvećim dobitnicama bila dionica Delivery Hero.

Europske burze u srijedu su znatno porasle, a pritom su se najviše oporavile cijene dionica banaka od gubitka u utorak, nakon što je talijanska vlada olabavila svoj stav oko oporezivanja prekomjernih dobiti banaka sa 40 posto. Paneuropski Stoxx600 indeks bio je oko 14 sati u plusu 0,8 posto, dosegnuvši najvišu razinu u zadnjih tjedan dana.

Istodobno, frankfurtski DAX bio u plusu 1 posto, na 15.934 bodova, londonski FTSE indeks za 0,79 posto na 7585 bodova, a pariški CAC za 1,1 posto, na 7352 boda. Najviše je porastao talijanski FTSE MIB, za 1,7 posto na 28.421 bod. Cijene dionica velikih banaka u eurozni najviše su bile na dobitku, u prosjeku za 1,4 posto, nadoknadivši tako dio gubitaka ostvarenih u utorak od 3,5 posto.

Italija je, naime, naknadno ublažila svoju iznenađujuću odluku o uvođenju jednokratnog poreza na prekomjerne dobiti banaka za 40 posto, koja je prekjučer izazvala velike rasprodaje dionica banaka na burzama. Po procjenama analitičara Citi banke, to bi predstavljalo čak 19 posto godišnjeg neto profita talijanskih banaka.

No, već u utorak navečer talijanska vlada malo se povukla te je ministarstvo financija navelo da iznos poreza koje će banke plaćati biti ograničen na 0,1 posto vrijednosti imovine svake pojedine banke, a to je ipak jedva petina razine koju su analitičari Citija ranije procjenili da će se morati plaćati. Cijene dionica talijanskih banaka poput Intese Sanpaulo i Uncredita porasle su danas između 1,7 i 2,5 posto.

Na tržištu je među najvećim dobitnicama bila dionica Delivery Hero, sa skokom cijene za 5,8 posto, nakon što je ta njemačka online tvrtka za dostavu hrane podigla svoje procjene rasta prihoda u ovoj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close