Ogorčene cijenama, banke s Wall Streeta osnivaju burzu

Autor: Tomislav Pili , 08. siječanj 2019. u 22:01
U posljednjih 10 godina ovo je već treći pokušaj osnivanja burze iza koje stoje banke/REUTERS

MEMX će ponuditi niže cijene tržišnih podataka, troškova povezivanja i transakcija.

Skupina devet banaka i brokerskih kuća poput Morgan Stanleyja, Fidelity Investmentsa i Citadel Securitiesa planiraju pokrenuti novu burzu vrijednosnih papira s nižim naknadama, koja bi konkurirala New York Stock Exchangeu i Nasdaqu.

Brokeri i trgovci godinama se žale na, kako kažu, neopravdano visoke naknade za podatke o trgovanju dionicama koje naplaćuju velike američke burze, a vijest o novoj burzi u ponedjeljak je izazvala pad cijena dionica matičnih kompanija NYSE i Nasdaq. "Ta najava je posljednja paljba u postojećem sukobu vezanom za naknade između burzi i drugih tržišnih sudionika i treba je uzeti za ozbiljno barem iz perspektive mogućeg pritiska na zaradu postojećih burzi", izjavio je za Reuters analitičar Fitch Ratingsa Nathan Flanders.

Jedno trgovanje
U zajedničkom priopćenju, objavljenom u ponedjeljak, kompanije koje pokreću novu burzu priopćile su kako će nastojati povećati konkurenciju, poboljšati transparentnost poslovanja, smanjiti fiksne troškove i pojednostaviti trgovanje dionicama u SAD-a.

 

70 posto

burzovnog prometa u SAD-u odvija se na tri burze

Naknade za podatke o trgovanju dionicama jedan su od najvećih troškova za brokere.  Pothvat će biti nazvan Members Exchange (MEMX), a financirat će ga i kontrolirati devet institucija: Bank of America Merrill Lynch, Charles Schwab Corp, E*TRADE Financial Corp, TD Ameritrade Holdings Corp, UBS, Virtu Financial, Morgan Stanley, Fidelity i Citadel. MEMX, koji planira ponuditi jednostavan model trgovanja s osnovnim vrstama narudžbi i najnovijom tehnologijom, također će zastupati interese klijenata svojih osnivača, kako malih, tako i institucionalnih investitora.

Ponudit će "niže cijene tržišnih podataka, troškova povezivanja i transakcija", stoji u priopćenju. Ovo nije prvi put da su divovi financijske industrije odlučili osnovati novu burzu. Prije deset godina skupina koja je uključivala Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, JPMorgan, Lehman Brothers, Morgan Stanley i Merrill Lynch poduprla je jeftiniju burzu pod nazivom BATS.

Suočeni s kritikama
Otprilike u isto vrijeme, druga grupa kompanija pokrenula je burzu pod nazivom Direct Edge sa sličnim ciljem smanjenja troškova trgovanja. Obje burze su brzo stekle tržišni udio, a kasnije se spojile te su sada u vlasništvu Cboe Global Marketsa. Velika trojka američkih burzi na kojima se odvija 70 posto burzovnog prometa u SAD-u suočena je s kritikama zbog povećanih naknada za svoje usluge.

  Prošle je godine američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) prvi puta odbila odobriti promjene cijena naknada za podatke o dionicama uvrštenima na Nasdaqu i NYSE-u. Intercontinental Exchange (ICE) posjeduje Njujoršku burzu, Nasdaqom upravlja istoimena kompanija, dok je treći operater Cboe. Cijena dionice ICE-a pale je u ponedjeljak za 2,6, a Nasdaqa za 2,8 posto. Početkom godine MEMX će podnijeti zahtjev SEC-u za odobrenje rada kao nacionalnog tržišta vrijednosnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close