Od sutra će se vidjeti tko je upisao najviše Ininih obveznica

Autor: Jadranka Dozan , 08. prosinac 2021. u 14:00
Sandor Fasimon/G. Kovačić/PIXSELL

Trgovanje obveznicom započet će ovog četvrtka.

Ina Industrija nafte još je prošli tjedan izvijestila da je plasirala dvije milijarde kuna vrijedno izdanje obveznica na domaćem tržištu.

Uz prekjučerašnju potvrdu konačnih uvjeta izdanja te uključenja u depozitorija i usluge poravnanja i namire SKDD-a, jučer je Zagrebačka burza donijela i rješenje o njihovu uvrštenju na Službeno tržište ZSE.

Trgovanje obveznicom započet će ovog četvrtka. Tada će se vidjeti i koji su investitori upisali najveću količinu tih korporativnih obveznica izdanih na rok od pet godina uz fiksnu kamatnu stopu od 0,875 posto i prinos od 0,989 posto.

Iz kompanije su u vezi s odlukom da ide na to zaduženje na tržištu objasnili kako neto prihod od izdanja obveznica Ina namjerava koristiti za financiranje općih korporativnih potreba Ine i Ina Grupe “uključujući ali ne ograničavajući se na financiranje postojećih obveza, potencijalnih akvizicija, financiranje investicija u opremu i postrojenja te financiranje obrtnog kapitala”.

Prema devetomjesečnom izvješću, ali i prezentaciji investitorima uoči izdanja obveznice, financijska pozicija kompanije očituje se, uz ostalo, u niskoj razini neto duga od 1,64 milijarde kuna te omjeru duga i kapitala od 13,5%, tj. omjeru neto duga i EBITDA-e od 0,57.

U ogledu s investitorima iz Ine su naveli i da su ove godine povećane investicije u svim segmentima u odnosu na prvih devet mjeseci lani, a nastavljaju se, kažu, i strateške investicije, pri čemu je glavni projekt nadogradnja Rafinerije nafte Rijeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close