Obveznice postale privlačnije, pa su počele prijetiti usponu dionica

Autor: Tomislav Pili , 21. veljača 2021. u 22:00
Ulagači na Wall Streetu pokušavaju identificirati potencijalnu točku preokreta za dionice/Reuters

Dio ulagača počeo se preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicima koje nose sigurniju zaradu.

Pad cijena američkih državnih obveznica i posljedični rast prinosa predstavlja prvu prijetnju rekordnom usponu dioničkog tržišta SAD-u u 2021. godini, upozoravaju analitičari s Wall Streeta.

Visoke cijene dužničkih vrijednosnica te iznimno niski prinosi pružali su ključnu podršku rastu cijena dionica još od burzovnog šoka koji je uslijedio nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Najveći rast od 2018.

Međutim, na krilima očekivanja više inflacije, prinosi na američke državne obveznice počeli su rasti. Naime, dio analitičara upozorava da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate prije nego što se to na tržištu očekuje.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose. Prošloga je tjedna prinos na 10-godišnju obveznicu dosegnuo 1,3 posto, a još početkom godine iznosio je 0,9 posto. Tako je veljača na putu da ostane zabilježena kao mjesec s najvišim porastom obvezničkih prinosa od 2018. godine.

Ulagači sada pokušavaju identificirati potencijalnu točku preokreta za dionice. “Ako ćemo vidjeti postupno povećanje prinosa tijekom ove i iduće godine, to će dioničko tržište sa zadovoljstvom ‘probaviti’”, ocjenjuje Kiran Ganesh, analitičar UBS Global Wealth Managementa.

“Ako se to dogodi nešto brže, to bi moglo dovesti do dodatnih problema”, dodaje Ganesh. Za sada nema naznaka da inflacija ubrzava.

1,3

posto dosegnuo je prošloga tjedna prinos na 10-godišnju američku državnu obveznicu

U prosincu je indeks temeljne inflacije, omiljeno mjerilo inflacije američke središnje banke Fed, iznosio 1,5 posto, ispod dugoročnog cilja. U siječnju je temeljni indeks potrošačkih cijena stagnirao u odnosu na prethodni mjesec. Inače, za dionice je umjerena inflacija u pravilu dobra stvar.

Sean Markowicz, investicijski strateg u tvrtki Schroders, izračunao je da cijene američkih dionica rastu 90 posto vremena u razdoblju kada je stopa inflacije niska, ali raste.

Oštar rast inflatornih pritisaka povećava pak ulazne troškove kompanija i time snižava dobit. Povećanje kamatnih stopa – koje bi uslijedilo ako dođe do rasta inflacije – također može smanjiti vrijednost budućih novčanih tokova kompanija, nagrizajući vrijednost tvrtki.

“Tržište će često diskontirati te buduće novčane tokove po višoj stopi kada inflacija raste kako bi kompenziralo činjenicu da su oni manje vredniji u današnjem novcu”, kaže Markowicz. Stoga je zadatak financijskih analitičara utvrditi kada bi se takva dinamika mogla dogoditi, tvrde investitori.

Međutim, analitičari nemaju jednoglasni stav koje se brojke moraju “poklopiti” što se tiče prinosa na obveznice da bi se počele “paliti crvene lampice” na dioničkom tržištu.

Primjerice, Deepak Puri, glavni investicijski direktor za Sjevernu i Južnu Ameriku u Deutsche Bank Wealth Managementu ističe kako bi prinos na 10-godišnju američku državnu obveznicu morao iznositi najmanje 1,75 posto.

Rebalans dionica

Ako očekivanja da će inflacija rasti i dalje ostanu aktualna među investitorskom zajednicom, mogle bi pomoći u rebalansiranju dioničkog tržišta. To prije svega znači smanjivanje potencijala rasta dionica iz sektora koji rastu znatno brže od cjelokupnog tržišta, poput tehnološkog sektora.

90

posto vremena raste cijena dionica u razdoblju niske, ali rastuće stope inflacije

S druge strane, “vjetar u leđa” mogli bi dobiti sektori koji već dugo nisu u žiži interesa ulagača, poput financijskog i energetskog. A ti su sektori u pravilu pozitivno korelirani s višom inflacijom.

“U takvim vremenima želite kompanije koje su najviše ciklično izložene”, napominje Jonathan Golub, glavni dionički analitičar za američko tržište u banci Credit Suisse. To bi se moglo dogoditi možda već u ljeto, smatraju američki financijaši.

“U ljeto bi se mogao dogoditi trenutak kad ćemo imati stopu inflacije iznad cilja Feda i koja će biti u uzlaznoj putanji, snažne podatke o BDP-u, kamatne stope blizu nule i monetarnu politiku upumpavanja novca”, prognozira Kiran Ganesh.

“Fed nam govori da će sve biti u redu, mi mislimo da će tako biti, ali to će vjerojatno dovesti do nervoze”, ocjenjuje Ganesh. Jonathan Golub dodaje da ako inflacija počne rasti, tržište će to percipirati kao vrlo lošu stvar.

Komentirajte prvi

New Report

Close