Norveški državni fond s 970 milijardi dolara imovine, ide u globalni šoping dionica

Autor: Ana Blašković , 23. kolovoz 2017. u 08:05
Foto: Thinkstock

U širenje dioničkog portfelja fond kreće premda su svjetska dionička tržišta u usponu već osmu godinu.

Norveški državni mirovinski fond, inače najveći takav fond u svijetu s 970 milijardi dolara imovine, sprema se u globalnu kupovinu.

Fond je dobio nalog države da imovinu uloženu u dionice poveća sa 60 na 70 posto unatoč činjenici da su svjetska dionička tržišta u usponu osmu godinu zaredom. Najava globalnog šopinga motivirana je povećanjem prinosa budućim generacijama Norvežana jednom kad se iscrpe tamošnje zalihe nafte.

Rekordni prinos
"Ne gledamo da je tržište precijenjeno ili podcijenjeno, jesu li obveznice i dionice skupe ili jeftine", rekao je Bloombergu zamjenik predsjednika Uprave Trond Grande. Pri tome će, dodaje, kratkoročni izgledi o rastućim rizicima igrati malu ulogu.

 

970 mlrd.

vrijednost je imovine norveškog fonda

Odluka o ulaganju u dionice donesena je na "strateškoj razini", odnosno na dugoročnim očekivanim povratima zbog kojih bi fond bio spreman preuzeti rizike. Norveški mirovinski fond udvostručio je vrijednost u posljednjih pet godina i kontinuirano povećava rizičnost portfelja. Prinosi u drugom kvartalu iznosio je rekordnih 202 milijarde kruna, odnosno 26 milijardi dolara, nakon 499 milijardi kuna u prva tri mjeseca ove godine. Prema internetskoj stranici, u portfelju fonda nalazi se 1,3 posto svih globalnih kompanija u 77 zemalja, a ulagačka strategija svodi se na praćenje indeksa, uz ponešto aktivnog upravljanja portfeljem, od osnivanja 4 posto. 

Jeftina nafta problem
Sve više fond se širi na tržišta u nastajanju, a dozvola za veći ulazak u dionice tražena je nakon što je država prošle godine po prvi puta počela povlačiti dio novca zbog pada cijena nafte. Postojeća struktura portfelja podijeljena je na dionice koje čine 65,1 posto imovine, 32,4 posto na obveznice, a 2,5 posto uloženo je u nekretnine. Novi mandat traži da 70 posto bude uložen u dionice, 30 posto u obveznica, a sedam posto u nekretnine koje će ubuduće biti odvojene od glavnog portfelja. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ako krenu kod nas kupit će ono najbolje: Valamar RIVP, Adris(e) i HEP.

Te firme stvaraju velike profite i imaju ogromnu perspektivu i poziciju.

ovi s 10% kapitala mogu kupiti sve što vrijedi na ZSE

A jesi budale…haha.
Evo ovdje na forumu korisnici ZMAJKI,RONALDINJO I MARCIPIAN,KVART 99 I VAUVAU… govore da TAMAN IDE SNAŽNA KOREKCIJA I DA ĆE SVE PASTI…KAO Da JE NAJBOLJE BITI U KEŠU…
tAKVI LIKOVI POPUT OVIH SVAKODNEVNO PIŠU PO FORUMU IZNOSEĆI NEISTINE NA KOJE ĆE NEEDUCIRANI te oni koji su tek počeli ulagati u dionice poslušati te nanjeti im štetu..
Ti i takvi likovi imaju portfelje do smješnih 20000 kuna( to im je ono od minusa što dozvoljava banka…a evo norvežani su budaLE…
HAHAHAHAHA
također dam 100% u dionicama i u isčekivanju eksplozije rasta crobexa i svih drugih dionica nakon sjajne turističke sezone pa do rasta brodara zbog rasta vozarina na svjetskom tržištu..

70 posto bude uložen u dionice, 30 posto u obveznica, a sedam posto u nekretnine

107%?

New Report

Close