Niže kamate donose ljetni uspon dionica na Wall Streetu

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2019. u 22:00
Od lipanjske najave nižih kamata S&P 500 indeks skočio je više od 10 posto/REUTERS

Analitičari su uvjereni da će nakon podatka o BDP-u Fed na ovotjednoj sjednici sniziti kamatne stope.

S obzirom da na američkom financijskom tržištu gotovo vlada konsenzus da će središnja banka Fed ovoga tjedna sniziti kamatnu stopu, analitičari smatraju da bi to moglo dionice učiniti još zanimljivijima.

Zahvaljujući podatku da je američko gospodarstvo u drugom tromjesečju ojačalo 2,1 posto što je više od procjena analitičara od 1,8 posto, burzovni indeksi S&P 500 i Nasdaq dohvatili su nove rekordne vrijednosti. S&P 500 prošloga je petka porastao 0,74 posto, na 3025 bodova, a tehnološki Nasdaq 1,11 posto, na 8330 bodova.

Najnoviji podatak o BDP-u ojačao je očekivanja investitora da će Fed ovoga tjedna sniziti kamatne stope.

Takva očekivanja tijekom ovoga mjeseca već su poduprla rast na Wall Streetu i dosezanje novih, povijesno najviših razina. Podsjetimo, otkako je u lipnju šef Feda Jerome Powell prvi put istaknuo da će ta institucija prikladno reagirati kako bi produžila ekspanziju američkog gospodarstva, S&P 500 porastao je 10,1 posto, a Dow Jones 9,4 posto.

"To je baš ono što je tržište trebalo – ne tako slab podatak o BDP-u koji bi upućivao na ubrzano usporavanje gospodarskih aktivnosti, niti tako snažan da bi Fed odustao od snižavanja kamatnih stopa", komentirao je Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

Stoga američki poslovni mediji pišu kako je pred Wall Streetom početak ljetnog uspona cijena dionica. Logika takvog razmišljanja leži u činjenici da niže kamate omogućuju kompanijama lakše zaduživanje za širenje poslovanja.

Međutim, kako piše CNN, snižavanje kamate za 0,25 posto već je praktički u potpunosti uračunato u cijene dionica, pa će se fokus investitora usmjeriti i na druge vijesti.

S obzirom da će između srpanjske i rujanske sjednice imati na raspolaganju tek manji broj svježih makroekonomskih pokazatelja, dioničko tržište vjeruje kako će se Fed suzdržati od još jednog snižavanja kamatne stope barem do prosinca. Poticaj tržištu sličnog opsega mogao bi dati još samo završetak trgovinskog rata SAD-a i Kine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close