Najava da će Talijani uskoro izaći iz kuća digla europske burze

Autor: Poslovni dnevnik , 22. travanj 2020. u 21:59
Na Frankfurtskoj burzi indeks DAX je ojačao 1,3 posto/REUTERS

Analitičari očekuju da će u ostatku godine gospodarstva zaroniti u recesiju, dok niske poslovne aktivnosti kompanija nagrizaju njihove dobiti.

Na europskim su burzama u srijedu najvažniji indeksi znatnije ojačali zahvaljujući najavi popuštanja izolacije i ograničenja u poslovanju u nizu europskih zemalja, pa tako i u najteže pogođenoj Italiji.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 16 sati u plusu 1,7 posto, nakon što je dan ranije potonuo tri posto uslijed povijesnog kolapsa cijena nafte.

Istodobno, londonski FTSE indeks bio je na dobitku 2,2 posto, na 5764 bodova, frankfurtski DAX za 1,3 posto, na 10.386 bodova te pariški CAC za 1,2 posto, na 4409 bodova.

1,65

posto bio je u plusu oko 16 sati talijanski indeks FTSE MIB, kao i paneuropski STOXX 600

Znatno je porastao i talijanski FTSE MIB, za 1,65 posto, nakon što je talijanski premijer Guiseppe Conte kazao da bi ta država, jedna od najteže pogođenih koronakrizom, mogla 4. svibnja olabaviti stroga pravila o ostanku ljudi u kućama i stanovima. Unatoč oporavku s najnižih razina zabilježenih u ožujku, STOXX 600 i dalje je 24 posto ispod svoje rekordne razine dosegnute u veljači.

Analitičari očekuju da će u ostatku godine gospodarstva zaroniti u recesiju, dok niske poslovne aktivnosti kompanija nagrizaju njihove dobiti.

Od pojedinačnih dobitnika dana valja izdvojiti dionicu farmaceutskog diva Rochea. Ta je vrijednosnica poskupjela 2,1 posto jer je ta švicarska kompanija potvrdila svoje ranije ciljeve prodaje i profita za ovu godinu, zahvaljujući snažnoj potražnji za njezini novim testovima za COVID-19.

Komentirajte prvi

New Report

Close