Na Wall Streetu cijene pale, poslovni rezultati anemični

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2015. u 08:44
Foto: Thinkstock

Pod pritiskom je jučer bio i tehnološki sektor, a najveća je gubitnica bila dionica IBM-a, čija je cijena pala više od 5 posto i zaronila na najnižu razinu u pet godina.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago pali jer su poslovni rezultati većine američkih kompanija bili slabiji nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 13 bodova, ili 0,08 posto, na 17.217 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,14 posto, na 2.030 bodova, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 4.880 bodova.

Najviše su jučer pale cijene dionica u zdravstvenom sektoru, za 1,5 posto, i biotehnološkom, za 3,2 posto, koji su već dulje vrijeme pod pritiskom nakon najava nekoliko kandidata za predsjednika SAD-a da bi cijene specijalnih lijekova trebalo staviti pod kontrolu.

"Očigledno je zdravstveni sektor ponovno pod pritiskom, posebice farmaceutske kompanije", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Pod pritiskom je jučer bio i tehnološki sektor, a najveća je gubitnica bila dionica IBM-a, čija je cijena pala više od 5 posto i zaronila na najnižu razinu u pet godina. Taj tehnološki div izvijestio je dan prije da su mu prihodi u proteklom tromjesečju pali već 14. kvartal zaredom, i to za gotovo 14 posto.

Slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate objavio je i Yahoo, pa je cijena tog internetskog diva skliznula više od 1 posto.

S druge strane, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo rezultatima, cijena dionice United Technologiesa porasla je gotovo 4, a Verizona, najvećeg američkog mobilnog operatera, više od 1 posto.

Među najvećim gubitnicama našla se, pak, dionica Harley-Davidsona, s padom cijene za gotovo 14 posto, jer je taj znameniti proizvođač motocikala, nakon slabog trećeg tromjesečja, smanjio procjene prodaje u cijeloj ovoj godini.

Sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća u punom je jeku, a zbog visokog tečaja dolara, što šteti poslovanju američkih multinacionalnih kompanija u inozemstvu, i slabosti potražnje u svijetu, očekuje se da će većina kompanija izvijestiti o slabijim rezultatima nego u istom razdoblju prošle godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju zabilježile pad dobiti za otprilike 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi bi, pak, procjenjuje se, mogli pasti 3,8 posto.

Od kompanija iz S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 40 posto premašilo je očekivanja po pitanju prihoda, što je manje u odnosu na dugoročni prosjek prebačaja.

Ovoga će tjedna više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objaviti poslovna izvješća, pa su ulagači oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja.

Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 7,3 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 6.345 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 posto, na 10.147 bodova, a pariški CAC 0,64 posto, na 4.673 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close