Na listu milijunašica uvrstile su se jučer dvije dionice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2013. u 10:11
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Zbog skromnog, ljetnog prometa i nedostatka poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj se burzi ni danas ne očekuju veće oscilacije Crobexa, dok se na svjetskim tržištima cijene dionica oporavljaju od jučerašnjeg oštrog pada.

Zbog skromnog, ljetnog prometa i nedostatka poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj se burzi ni danas ne očekuju veće oscilacije Crobexa, dok se na svjetskim tržištima cijene dionica oporavljaju od jučerašnjeg oštrog pada.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a 2 porast Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,10 posto, na 1.810 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,05 posto, na 1.023 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 5,4 milijuna kuna, što je oko 400 tisuća manje nego dan prije.

Na listu milijunašica uvrstile su se jučer dvije dionice. Uz promet od 1,2 milijuna kuna, cijena Ericssona Nikole Tesle porasla je 1,9 posto, na 1.529 kuna.

Cijena dionice HT-a pala je, pak, za 1,07 posto, na 175,40 kuna, uz promet od 1,1 milijun kuna.

Uz blok promet od 2,6 milijun kuna po cijeni od 35 kuna, dionica ZIF-a Slavonskog ostvarila je i 360,7 tisuća kuna redovnog prometa. Pritom joj je cijena u redovnom trgovanju porasla za 11,03 posto, na 32,20 kuna.

Jučer je taj fond najavio Glavnu skupštinu, na kojoj će se među predloženim odlukama nalaziti i ona isplati dividende u bruto iznosu od 2,85 kuna po dionici, što daje bruto dividendni prinos od 8,85 posto.

I Janaf je predložio isplatu dividende, u bruto iznosu od 20,36 kuna. Cijena dionice te tvrtke porasla je jučer 1,8 posto, ali uz mršav promet.

„Promet je na domaćoj burzi i dalje vrlo skroman, a nekog važnijeg katalizatora koji bi pokrenuo tržište zasad nema. Pozitivno je samo to što volatilnost domaćeg tržišta nije tolika kao na inozemnim burzama, pa su jučer, primjerice, cijene dionica na europskim burzama pale i više od 1 posto“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

I dok su jučer na europskim burzama cijene dionica oštro pale, na Wall Streetu su blago porasle. Dow Jones ojačao je 0,38 posto, dok je S&P 500 porastao 0,08, a Nasdaq indeks 0,30 posto.

Ulagače je ohrabrio podatak konzultantske tvrtke ADP da je u lipnju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 188.000, znatno više u odnosu na svibanjske 134.000. To pokazuje da bi i službeno izvješće vlade o zaposlenosti u petak moglo biti dobro.

Zahvaljujući rastu Wall Streeta, jutros su ojačale i cijene dionica na azijskim te europskim tržištima, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka.

„Na Wall Streetu su cijene dionica jučer porasle, zahvaljujući dobrim podacima s američkog tržišta rada. No, rast je bio blag, jer su ulagači i dalje pod dojmom najave Feda o smanjenju poticajnih monetarnih mjera. Danas će, pak, u fokusu ulagača biti sjednica Europske središnje banke, premda se ne očekuju promjene u monetarnoj politici. Sutra će najviše pažnje privući izvješće o zaposlenosti u SAD-u, a od idućega tjedna počinje sezona objave poslovnih rezultata američkih kompanija za drugo tromjesečje“, kaže Tamas Nagy.

A kakva je situacija u domaćem gospodarstvu pokazat će danas izvješće Državnog zavoda za statistiku o prometu u trgovini na malo u svibnju.

Pet makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,4 posto. Njihove procjene kreću se u rasponu pada od 1 do 1,8 posto.

Promet u trgovini na malo neprestano pada od ožujka prošle godine, no taj se pad postupno usporava. U prošlom je mjesecu iznosio samo 0,6 posto, što je najniža stopa pada od kolovoza prošle godine.

Ipak, oporavak potrošnje ne očekuje se tako skoro zbog slabosti tržišta rada i stagnacije plaća.

Komentirajte prvi

New Report

Close