Na krilima optimizma: Crobexi porasli treći tjedan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2020. u 11:16
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Dionicom Podravke ostvaren je, pak, promet od 3,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,3 posto, na 457 kuna.

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi porasli više od dva posto, ostvarivši uspon treći tjedan zaredom, ponajviše zahvaljujući optimizmu na svjetskim burzama zbog napretka u razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

Crobex indeks je protekloga tjedna porastao 2,7 posto, na 1.685 bodova, dok je Crobex10 ojačao 2,1 posto, na 1.050 bodova.

Snažan tjedni rast Crobexa rezultat je njihova rasta u prva dva dana prošloga tjedna. To se ponajviše zahvaljuje optimizmu na svjetskim burzama nakon vijesti o napretku u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. No, posljednjih je dana euforija splasnula jer se taj virus i dalje nepopustljivo širi u Europi i SAD-u, što će usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna porastao građevinski, za 4,5 posto, dok je jedino oslabio prehrambeni, za 2,1 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 59 milijuna kuna, što je 1,6 milijuna manje nego tjedan ranije.

Uz to, u blok prometu ostvareno je još 44,4 milijuna kuna. Pritom je redovnom dionicom Adrisa ostvareno 31,5 milijuna kuna po cijeni dionice od 420 kuna, povlaštenom dionicom Adrisa 10,8 milijuna kuna po cijeni od 360 kuna, a dionicom HT-a 2,1 milijun kuna po cijeni od 175 kuna.

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 11,36 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 1,4 posto, na 363 kune.

Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 8,6 milijuna kuna i skokom cijene za 6,6 posto, na 27,5 kuna.

Među najlikvidnijima je protekloga tjedna bila i dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 7,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 2,7 posto, na 1.500 kuna.

Dionicom Podravke ostvaren je, pak, promet od 3,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,3 posto, na 457 kuna.

Protekloga tjedna u većem fokusu investitora našla se i dionica Đure Đaković grupe, kojom je ostvareno 176 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 13,5 posto, na 4,71 kunu.

Iz Đakovića su u četvrtak izvijestili da su Nenad Bakić i Rujana Bakić 17. studenoga sklopili ugovor o prijenosu dionica s društvom D.D. Acquisition iz Češke, temeljem čega će češka tvrtka preuzeti njihovih ukupno 18,878 posto dionica Đuro Đaković grupe. U petak su iz slavonskobrodske tvrtke dodatno objavili da su te dionice posrednim putem stekli Jaroslav Strnad i Rene Matera, s obzirom da zajednički ostvaruju kontrolu nad društvom D.D. Acquisition.

Među likvidnijim izdanjima najviše je na dobitku bila dionica Tera Firme, skočivši 20 posto, na 120 kuna. Istodobno je najviše pala cijena dionice Vira, za 17 posto, na 28,2 kune.

Na domaćem se tržištu protekloga tjedna trgovalo s ukupno 56 dionice, pri čemu je njih 30 poskupilo, 16 pojeftinilo, a 10 nije zabilježilo promjenu cijene.

Protekloga tjedna započela je po prvi put na Zagrebačkoj burzi trgovina udjelima ETF fondova. Naime, u utorak su na burzu uvrštena dva ETF fonda InterCapital Asset Managementa, pri čemu je jedan ETF vezan uz CROBEX 10tr – indeks deset najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze, poput dionica HT-a, Atlantic grupe i Valamar Riviere, a drugi uz SBITOP indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze, odnosno kompanija poput Krke, Triglav osiguranja i Petrola.

Udjelima ETF fonda 7CRO u tjedan dana ostvareno je gotovo 4 milijuna kuna prometa, a cijena im se spustila za 1,67 posto, na 100 kuna.

Drugim ETF fondom, 7SLO bilo je ostvareno 1,46 milijuna kuna prometa, a cijena udjela porasla je 0,79 posto, na 101,2 kune.

Komentirajte prvi

New Report

Close