Na burzu dolazi dionica iz prvog ovogodišnjeg IPO-a

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2019. u 08:05
Ulaganja mirovinskih fondova povlače obvezu uvrštenja/Žarko Bašić/PIXSELL

Ove zime tvrtka je prikupila 93 milijuna kuna, a uvrštenje se može očekivati tijekom ovoga tjedna.

Na Zagrebačku burzu kroz nekoliko dana uvrstit će se nova dionica.

Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na prošlotjednoj sjednici odobrila je jedinstveni prospekt burzovnog uvrštenja više od 857.000 dionica Meritus ulaganja.

Radi se o tvrtki unutar M+ Grupe, a kako je u siječnju već pisao Poslovni dnevnik, ta je kompanija u javnosti najprepoznatljivija po poslovanju u segmentu pozivnih centara. Ove je zime u početnoj ponudi dionica (IPO) prikupila 93 milijuna kuna novoga kapitala za razvoj i širenje poslovanja.

U ponudi je sudjelovalo 23 investitora, dok su u strukturi prednjačili obvezni mirovinski fondovi s 67,3 posto upisanoga kapitala, dobrovoljni mirovinski fondovi sa 16,7 posto te ostali fondovi sa 16 posto. Fondovi su stekli 41,7 posto vlasničkog udjela.

Dosadašnji stopostotni vlasnici Grupe, Stjepan Orešković i Manica Pirc Orešković, svoj su udjel nakon IPO-a sveli na nešto više od 58 posto.

Ulazak mirovinskih fondova povlači i obvezu uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu, a koje se može očekivati tijekom ovoga tjedna. Međutim, s obzirom da se radi o investitorima s dugoročnim horizontom ulaganja, za očekivati je da Meritus ulaganja neće značajnije doprinijeti povećanju burzovnog prometa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close