Mon Perin se sprema za novo prikupljanje kapitala

Autor: Jadranka Dozan , 07. listopad 2022. u 13:40
Od osnutka društva pa do 2019. prihodi društva narasli 11 puta/Mon Perin

Izbor financijskog savjetnika očekuje se za 10-ak dana, vagat će se više opcija ‘dokapa’, a moguća sljedeća runda iznosila bi oko 30 milijuna eura

Mon Perin, turistička tvrtka sa sjedištem u istarskim Balama, sprema se za novi krug kapitalnog jačanja za daljnji razvojni iskorak.

Iz Uprave tog društva, izniklog iz projekta tzv. socijalnog poduzetništva koji je pokrenut prije 17 godina s fokusom na razvoj lokalne zajednice i njezinu participaciju u projektu, izvijestili su da pokreću postupak izbora savjetnika za provedbu sljedeće faze strateškog plana kompanije.

“Prvi korak je odabir financijskog savjetnika koji će pomoći u utvrđivanju vrijednosti društva i odluci hoće li se tražiti strateški i/li financijski investitor, odnosno u kojoj mjeri će se u tom slučaju dokapitalizirati društvo i na koji način”, objašnjenje je kojim je Nadzorni odbor popratio suglasnost za poduzimanje tog koraka.

Iduća faza strateškog plana podrazumijeva u prvom redu širenje kampa Mon Perin sukladno prostorno planskoj dokumentaciji, kaže Massimo Piutti, predsjednik Uprave. Prilikom uvrštenja dionica kompanije na Zagrebačku burzu potkraj ožujka dao je i nešto detaljniju sliku ulagačkih planova.

Predsjednik Uprave društva Mon Perin Massimo Piutti proljetos na svečanom uvrštenju dionica u Zagrebačku burzu/J. Regović/PIXSELL

Ističući kako su od osnutka društva pa do 2019. prihodi društva narasli 11 puta te da je do kraja 2021. realizirano ukupno 204 milijuna kuna investicija, rekao je da se u iduće četiri godine, do 2026., planira investicijski ciklus vrijedan oko 300 milijuna kuna. Kako je kazao, prva runda vrijedna 56 milijuna kuna krenula je još zimus u okviru priprema sezone 2022.

Predviđena ulaganja u novom višegodišnjem investicijskom ciklusu u prvom redu se odnose na turističku infrastrukturu, što uključuje prenamjenu dijela kampa u luksuzni resort s glamping kućicama, zatim prenamjenu dijela kampa s parcelama u zoni s mobilnim kućicama, izgradnju wellness centra i pratećih sadržaja za cjelogodišnje poslovanje, a tu su i dodatni vodeni sadržaji, rekonstrukcija postojećih sanitarnih čvorova, ugostiteljskog objekta, recepcije i zone prodajnih punktova, kao i ulaganje u solarne elektrane i širenje kampa u granicama urbanističkog plana uređenja (za tri do četiri hektara), nagovijestio je tom prilikom.

57

milijuna poslovnih prihoda ostvarila je kompanija prošle godine

Hoće li predstojeće analize i procjene u konačnici rezultirati novim IPO-om na domaćem tržištu kapitala, odnosno prema kojoj vrsti investitora će se usmjeriti Mon Perin u budućem razvoju, još je prerano reći.

“Izbor financijskog savjetnika očekuje se u narednih 10-ak dana. Nakon toga će se pokrenuti postupak traženja strateškog ili financijskog investitora, a prva moguća dokapitalizacija iznosi oko 30 milijuna eura, u odgovoru na naš upit istaknuo je Piutti.

U svakom slučaju, nakon što je u posljednja dva kruga dokapitalizacije tvrtka prikupila više od 165 milijuna kuna (130 milijuna 2017. plus lanjskih 35,5 milijuna) za značajnije iskorake ili svojevrsni “kvantni skok” potreban  je dodatni kapital.

U smislu moguće javne ponude dionica danas je situacija za Mon Perin drugačija nego npr. prilikom posljednjeg kruga ‘dokapa’ realiziranog potkraj prošle godine.

U njemu je sudjelovalo stotinjak dioničara, i to uplatama u novcu, ali i redovnim dionicama Adris grupe, što je specifičnost Mon Perina koja se pripisuje činjenici da je Plinio Cuccurin, glavni inicijator projekta Mon Perin i najveći dioničar društva, bio dugogodišnji član Uprave i dioničar Adrisa, a projekt je usto privukao još neke Adrisove dioničare.

Na radaru mirovinaca, ali i igrača iz branše

Jedan od razloga zašto se već tom prilikom nije išlo na veći iznos svježeg kapitala (što je inicijalno zapravo bio plan) je to što u to vrijeme Mon Perin  nije bio uvrštena kompanija, a to je barem s aspekta ciljanja na mirovinske fondove kao najveće institucionalne investitore ograničavajuće.

Danas je situacija u tom pogledu drugačija. Osim što kotira na burzi i što se  smatra “dobro posloženom” tvrtkom, Mon Perin operativno ostvaruje prilično atraktivnu profitnu maržu, a dividendni prinos za ulagače slijedom ovogodišnje isplate dividende bio je oko 2,5 posto. Trenutne tržišne cijene dionice MONP pak impliciraju tržišnu kapitalizaciju veću od 410 milijuna kuna, odnosno oko 55 mlijuna eura.

U redovima investicijskih profesionalaca neki smatraju i da bi se najavljene aktivnosti u cilju provedbe sljedeće faze strateškog plana mogle na kraju pokazati i izlaznom strategijom barem za neke od postojećih dioničara. U svakom slučaju, u razmatranjima raznih opcija zasigurno će se uzeti u obzir i potencijalni interes nekih od najvećih igrača iz same turističke branše za ulazak u Mon Perin.

Poslovni rezultati u tom smislu djelju poticajno. Prošle je godine kompanija ostvarila ukupno 57 milijuna poslovnih prihoda (u čemu su poslovni prihodi 55 mil.), što je gotovo dvostruko više nego u godini izbijanja Covid pandemije te četiri posto manje nego turistički rekordne 2019.

Profitabilniji od ostatka sektora

Pritom je operativna dobit EBITDA u odnosu na prethodnu godinu povećana za oko sedam posto, na više od 31 milijun kuna, što u terminima profitne marže EBITDA znači gotovo 57 posto.

Poput većine turističkih tvrtki, u prvoj polovici ove godine i baljanska je slijedom znatno bolje predsezone ostvarila visok rast broja gostiju i zauzetosti kapaciteta, a prvo polugodište na kraju je zaključeno s 85-postotnim povećanjem prihoda.

Iako se rezultati glavne sezone tek očekuju, izvjesno je da će i na razini cijele godine prihodi biti značajno veći, a premda je ove godine i troškovna strana u znaku značajnih povećanja, u odnosu na ostatak sektora izgledno je da će i profitabilnost ostati iznad prosjeka sektora.

Inače, prema polugodišnjem izvješću, društvo danas upravlja s ukupno 889 vlastitih smještajnih jedinica na zapadnoj obali Istre, što uključuje kamping parcele te luksuzne i prostrane mobilne kućice u okviru kampa Mon Perin, te luksuzne vile odnosno kuće za odmor. Dnevno može smjestiti oko 3000 gostiju, a najveći broj noćenja ostvaruju gosti iz Zapadne Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close