MI Braća Pivac i službeno u prvih 10 dioničara Podravke, ali tržište ne vjeruje u preuzimanje: To je daleko ‘zahtjevniji’ zalogaj

Autor: Tomislav Pili , 29. rujan 2021. u 06:42
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

MI Braća Pivac osmi je najveći dioničar koprivničke kompanije.

Mesna industrija Braća Pivac i službeno je ušla među 10 najvećih dioničara Podravke, pokazuju podaci portala Moje dionice.

Među prvih 10 više nema skrbničkog računa u OTP banci za kojeg se špekuliralo da pripada Pivcima. Na računu te kompanije sada je 225.823 dionice Podravke, što je 3,17 posto udjela.

MI Braća Pivac tako je osmi najveći dioničar koprivničke kompanije. Prema jučerašnjoj tržišnoj cijeni oko 13 sati od 626 kuna, udjel koji Pivci drže vrijedi 141,36 milijuna kuna.

Podsjetimo, povećani promet s Podravkinim dionicama traje od 16. rujna kada je obvezni mirovinski fond kategorije B Erste Plavi počeo skraćivati poziciju.

S tadašnjih 716.252 dionice pao je na 638.617 dionica. Predsjednik Uprave Ivica Pivac kupnju je za portal Danica pojasnio “viškom kapitala” te kako su “na ovoj cjenovnoj razini procijenili da je isplativo ulagati u dionice Podravke”.

To je dio javnosti podsjetilo na scenarij s Krašem kada je MI Braća Pivac čak deset godina marljivo prikupljala dionice Kraša, da bi ga u rujnu 2019. i preuzela. Međutim, financijaši u neslužbenom razgovoru kažu kako su Kraš i Podravka neusporedive priče jer je koprivnička kompanija daleko zahtjevniji “zalogaj”.

“Kraš je bio zatvorena kompanija sa zanemarenom dionicom, a Podravka aktivno komunicira s investitorima. U Krašu su uglavnom bili mali dioničari, a u Podravci su država i mirovinski fondovi”, kazao nam je jedan financijaš.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Izrabljujući radnike, uvozeći smeće uz pomoć raznih inspektora koji su dobivali pune gebeke da ne gledaju ono što je svima bilo znano ovi pivci su akumulirali višak kapitala. I eto ti sad problema. Ne znaju jadno što s tim viškom. Namirili sve inspektore, trgovce, managere, ministre, doministre, tajnike podtjanike i još ga ima… Eto nećemo ulagati u kvalitetu i radnike, to što se u lidlu prodaje dobro je za stoku sitnog zuba u Hrvatskoj, jer papiru nisu tko skupi, a po papirima sve štima, tu i tamo koji gnoj iscuri iz mesa, ali nije to nešto. Platiš malo ovom šrafiću i trgovačkom lancu, platiš inspektorčiću, kupiš ovaj i onaj papir i evo nas tu smo, sve štima… ali problem ostaje što s viškom love. Pa hajmo si kupit tvornicu čokoolade… ah ali ima još viška, hajmo kupit tvornicu juha… godinama se zna da iz Europe Pivac uvozi ono što je u tim zemljama zabranjeno, proglašeno neispravno ili  sumnjivo, ali evo kod nas e sve to popapa. Iako imamo najveći broj inspektora u europi koji kontroliraju mesu, kod nas to štima. Bravo svima na hrabrosti koji se usude išta staviti u zube što ima veze sa Pivcom, ja se ne usudim to dat ni psu.

New Report

Close