Među dioničare Zagrebačke burze u 2. krugu ulazi i EBRD

Autor: Tomislav Pili , 19. listopad 2015. u 10:30
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi očekuju dobar odaziv u drugom krugu.

Iako je u prvom krugu dokapitalizacije Zagrebačka burza prikupila tek polovicu potrebnog kapitala, predsjednica Uprave Ivana Gažić vjeruje u konačni uspjeh najavljujući ulazak Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

Prvi krug prikupljanja dodatnog kapitala u kojem su pravo sudjelovanja imali samo postojeći dioničari završio je u četvrtak u podne. Ivana Gažić za Poslovni dnevnik kaže kako je u prvom krugu sudjelovalo 28,5 posto dioničara koji su upisali 4,27 milijuna kuna novog kapitala. "U drugome krugu očekujemo dobar odaziv, a interes za sudjelovanje iskazala je i EBRD te vjerujemo da ćemo uspješno zaključiti proces dokapitalizacije", najavila je Gažić.

 

28posto

dioničara ZSE-a sudjelovalo je u prvom krugu prikupljanja kapitala

Nažalost, nije mogla otkriti koliki novac EBRD planira uplatiti, a nije se moglo doći ni do informacije tko je sve od postojećih dioničara sudjelovao u prvom krugu. Podsjetimo, radi se o ključnom koraku o kojem ovisi uspješnost preuzimanja Ljubljanske burze – prve i za sada jedine akvizicije Zagrebačke burze. Ako dokapitalizacija izdavanjem 6000 novih dionica ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna ne uspije, propast će i u kupnja slovenskog tržišta. Prag uspješnosti postavljen je na 10,5 milijuna kuna, odnosno 70 posto ukupnog iznosa.

Drugim riječima, burzi za uspješno provedenu dokapitalizaciju nedostaje još 6,23 milijuna kuna. Nakon poziva investitorma, drugi krug upisa dionica trajat će pet dana. Podsjetimo, Ivana Gažić je u intervjuu za Poslovni dnevnik sredinom srpnja, nakon objave preuzimanja Ljubljanske burze, naglasila kako pretpostavlja da neće svi postojeći dioničari sudjelovati u dokapitalizaciji, ali "vjerojatno će za to postojati objektivni razlozi kao što su odobrenje za investiranje u vlasničke pozicije". Predviđeno je da se nakon uspješno provedene dokapitalizacije dionice uvrste na Zagrebačkoj burzi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Blago dioničarima, opet se planiraju listati na ZSE. Pa što su do sada čekali, kukaju kako nema prometa novih dionica,a da krenu sami od sebe im nije palo na pamet..

New Report

Close