Meritus ulaganja nakon dvije godine opet izdao dionice za 105 milijuna kuna

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2021. u 22:00
M+ Grupa izašla je na burzu 2019./MARIN TIRONI/PIXSELL

U dokapitalizaciji su sudjelovala sve četiri obvezna mirovinska fonda koji su upisali 65 posto dionica.

Meritus ulaganja, poznatija i kao M+ grupa, gotovo dvije godina nakon prvog izdavanja dionica koje su uvrštene na Zagrebačkoj burzi opet se okrenula tržištu kapitala.

Kako su priopćili iz te kompanije, u sekundarnoj javnoj ponudi dionica prikupljeno je više od 105 milijuna kuna svježeg kapitala. Naime, izdano je 124.227 novih dionica po cijeni od 850 kuna.

Iznimno zadovoljni

U ukupnoj strukturi investitora prednjačili su obvezni mirovinski fondovi sa 65,02 posto od ukupnog broja novih dionica, 3,58 posto upisali su dobrovoljni mirovinski fondovi, 24,8 posto investicijski fondovi, a 2,37 posto osiguravatelji. Mali ulagači stekli su 3,83 posto dionica dok su pravne osobe upisale 0,4 posto dionica. Novi dioničari stekli su tako 12,65 posto udjela u kompaniji.

“Veliki uspjeh sekundarne javne ponude novih dionica pokazao je povjerenje tržišta u M+ Grupu kao inovativnu i tehnološki naprednu tvrtku, vodeću hrvatsku BPTO (Eksternalizacija poslovnih procesa i informacijskih tehnologija) kompaniju i najvećeg pružatelja BPTO usluga u jugoistočnoj Europi i Maloj Aziji.

Iznimno smo zadovoljni što je većina dosadašnjih institucionalnih investitora M+ Grupe, uključujući i sva četiri obvezna mirovinska fonda, povećalo svoj udio u kompaniji”, izjavio je Darko Horvat, predsjednik Uprave Meritus ulaganja.

M+ Grupa je svojom početnom javnom ponudom dionica na Zagrebačkoj burzi u kolovozu 2019. godine, kada je prikupljeno 93 milijuna kuna kapitala, realizirala prvu javnu ponudu dionica neke domaće kompanije od 2017. godine.

U tadašnjem IPO-u cijena dionice bila je 260 kuna, što znači da je cijena dionice više nego utrostručena. U istom razdoblju vrijednost CROBEX-a porasla je za oko 2 posto.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izjavila je kako joj je izuzetno drago što je M+ Grupa ponovno odlučila svoj rast financirati kapitalom prikupljenim putem uređenog tržišta.

Logičan put

“U razvijenim ekonomijama to je logičan put financiranja razvojnih ciklusa kompanija, čime M+ Grupa pokazuje da i u tom smislu slijedi trendove za koje se nadamo da će i na našem tržištu postati uobičajeni.

Vrlo veliki interes ulagatelja po značajno višoj valuaciji od one na inicijalnoj javnoj ponudi svjedoči da kapitala u Hrvatskoj ima dovoljno za financiranje zanimljivih i uspješnih investicijskih priča”, izjavila je Gažić.

Kako stoji u priopćenju, prikupljeni kapital M+ Grupa iskoristit će za rast i akvizicije na razvijenim tržištima, infrastrukturnu i tehnološku opremu potrebnu za daljnji razvoj poslovanja te nastavak snažnog pozicioniranja kao tehnološkog lidera u BPTO sektoru. Kapital će se koristiti i za nastavak smanjivanja zaduženja kod kreditnih institucija.

Komentirajte prvi

New Report

Close