Mali dioničari: Krši se odluka EK, hrvatski zakoni, pa i Ustav

Autor: Marija Brnić , 13. lipanj 2022. u 14:28
Foto: IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Stigao protuprijedlog za Skupštinu, traže da se prvo glasuje o povećanju temeljnog kapitala s 203 milijuna na 304 milijuna kuna, a da potom slijedi smanjenje.

Mali dioničari Đure Đakovića, koji u vlasničkoj strukturi čine većinu i koji bi nakon provođenja programa restrukturiranja u kojem su glavni igrači država i odabrani strateški partner DD Acquisition, praktički trebali nestati, očekivano su izašli s protuprijedlogom za skoru Glavnu skupštinu.

Odluke koje predlaže Uprava slavonskobrodskog industrijalca, prema njihovim tvrdnjama, nisu u skladu s odlukom Europske komisije i odobrenim programom restrukturiranja, te predstavljaju ne samo kršenje odluke EK, nego i zakonskih odredbi, te Ustava RH.

Uprava, naime, u svom prijedlogu skupštinarima najprije daje na odlučivanje smanjenje temeljnog kapitala zbog pokrića gubitaka, koje će se provesti smanjenjem nominalnog iznosa dionica s 20 na 10 kuna, da bi potom išlo daljnje smanjenje temeljnog kapitala spajanjem dionica, pa bi vrijednost dionice sa 10 kuna pala ispod zakonski propisanog minimuma na 0,20 kuna, nakon čega bi uslijedilo spajanje dionica, i to 50 u jednu dionicu, a čija bi vrijednost potom iznosila 10 kuna.

S početnih 203 milijuna kuna, temeljni kapital bi skliznuo na 2,03 milijuna. Drugi korak pretpostavlja unos potraživanja države – 101 milijun kuna, uz isključenje prava prvenstva ostalih dioničara pri upisu novih dionica, što je odobrila Hanfa.

Temeljni kapital time bi se podigao na 103 milijuna kuna, a u daljnjoj fazi slijedila bi novo povećanje kapitala, ulaganjem DD Acquisitiona u novcu i pravima, ukupno 227 milijuna kuna.

Kompleksno objašnjenje
Mali dioničari, pak, smatraju kako je EK kao prvi korak u ovom postupku odobrio otkup tražbina od banaka, HPB-a i HBOR-a, te je logično po njima da se najprije ide u povećanje temeljnog kapitala unosom tih 101 milijuna kuna, te da taj korak mora slijediti prije smanjenja temeljnog kapitala radi pokrića akumuliranih gubitaka.

3,21

posto udjela imaju mali dioničari koji su potpisali protuprijedlog

Stoga traže da se umjesto o prijedlozima Uprave, glasa o tome da se najprije ide s povećanjem temeljnog kapitala s 203 milijuna na 304 milijuna kuna, a da potom slijedi smanjenje temeljnog kapitala smanjenjem vrijednosti dionica s 20 na 10 kuna i nakon toga pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala spajanjem dionica, i to u omjeru od najviše 2,4:1.

U svom objašnjenju ukazuju da Uprava nije navela objašnjenja zašto derogira odluku EK i odredbe Zakona o obveznim odnosima koji jamče pravo koje su postojeći dioničari stekli ulaganjem u vrijednosne papire.

Navode i kako se u odluci EK ne navodi spajanje dionica, nego samo smanjenje temeljnog kapitala nakon što Hrvatska konvertira svoja prava, te je, ističu, upitno i može li država uvjetnim povećanjem kapitala unosom prava na području EU stjecati više od 50% kapitala.

U poduljem i prilično kompleksnom objašnjenju, poručuju da se pozivom za Glavnu skupštinu kakav je dala Uprava riskira da odluke odmah budu proglašene ništetnim, te da bi se time dovelo u pitanje i cijeli proces sanacije Đure Đakovića, smatrajući da “nijedan sud u Hrvatskoj ne može na zakonit način upisati odluke koje derogiraju odluku EK ugrađenu u pravni poredak RH”.

Iz redova države nisu se željeli javno očitovati o protuprijedlogu malih dioničara/IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

‘U skladu s Programom’
Iz redova države nisu se željeli javno očitovati o ovom protuprijedlogu, tek neslužbeno konstatiraju kako je prijedlog za skupštinu potpuno u skladu s Programom restrukturiranja i svim odlukama EK, s kojom se dugo pregovaralo o svakoj točki i koraku u realizaciji programa.

S obzirom na velik broj malih dioničara neće, kažu, biti iznenađeni ako do same skupštine, koja se održava 23. lipnja, stigne još sličnih prijedloga iz njihovih redova. Ovaj protuprijedlog potpisuje, inače, njih 24 s dionicama čiji je udjel 3,21 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close