Lufthansa ‘odletjela’ iz glavnog njemačkog burzovnog indeksa

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2020. u 21:59
Nakon 32 godine dionica 22. lipnja seli iz DAX-a u MDAX/REUTERS

Ta najveća tamošnja zrakoplovna kompanija snažno je uzdrmana mjerama karantene i gotovo u potpunosti zaustavljenim zračnim prometom tijekom pandemije koronavirusa.

Zrakoplovna kompanija Lufthansa izgubila je mjesto u glavnom njemačkom burzovnom indeksu DAX budući da je koronakriza izazvala oštar pad vrijednosti te najveće njemačke zrakoplovne tvrtke, objavila je Deutsche Börse.
Dionica njemačkog nacionalnog zračnog prijevoznika bit će 22. lipnja nakon 32 godine premještena u indeks MDAX, objavio je njemački burzovni operater krajem prošlog tjedna.
Ta najveća tamošnja zrakoplovna kompanija snažno je uzdrmana mjerama karantene i gotovo u potpunosti zaustavljenim zračnim prometom tijekom pandemije koronavirusa.

33,6

posto vrijednosti izgubila je Lufthansina dionica na Deutsche Börse tijekom ove godine

Zbog pandemije morala je prizemljiti 90 posto flote, a u jednom trenutku gubila je 800 milijuna eura mjesečno. Kako bi se kompanija spasila od propasti, početkom prošlog tjedna Lufthansa i njemačka vlada postigle su dogovor o paketu pomoći vrijednom devet milijardi eura, podsjeća novinska agencija Dpa.
U petak u poslijepodnevnim satima Lufthansinom dionicom trgovalo se po 10,89 eura što je 33,6 posto niža cijena nego posljednjeg dana prošle godine. Za usporedbu, indeks DAX za ovu godinu bilježi minus od 4 posto.
Na Lufthansino mjesto u glavnom burzovnom indeksu DAX, u čijem je sastavu 30 najvećih kompanija s izlistanim dionicama, bit će uvrštena njemačka tvrtka za nekretnine Deutsches Wohnen. Riječ je o drugoj najvećoj nekretninskoj kompaniji u Njemačkoj, u čijem je vlasništvu oko 160.000 stanova.

Komentirajte prvi

New Report

Close