Kupnja dionica na burzi u Londonu po starom do 2021.

Autor: Tomislav Pili , 30. siječanj 2020. u 22:00
Izloženost domaćih investitora britanskom tržištu relativno je mala/SHUTTERSTOCK

Hrvatski ulagači koji koriste usluge britanskih brokera trebaju voditi računa o nastavku suradnje.

S obzirom da današnjim izlaskom Velike Britanije iz Europske unije nastupa prijelazno razdoblje u kojem će London i dalje primjenjivati europsku regulativu, hrvatski i britanski investitori po postojećim će uvjetima moći trgovati vrijednosnicama na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi.

Međutim, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) poziva financijsku zajednicu da prati kako će se rasplesti priča oko sporazuma između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva koji bi trebao urediti njihove buduće ekonomske odnose. 

Stanje redovno
Na upit Poslovnog dnevnika da li će izlaskom Britanije biti nekih promjena u trgovanju vrijednosnicama, iz Hanfe su odgovorili da, s obzirom da je do kraja 2020. godine definirano prijelazno razdoblje, od danas se neće ništa značajno promijeniti. "Sva britanska društva koja su notificirana u državama EU, a to znači i u Hrvatskoj, i dalje će redovno poslovati, s tim da se nakon 31. siječnja 2020. neće zaprimati nove notifikacije britanskih društava u državama EU.

Sva ona društva koja su do tog datuma notificirana u EU i dalje će redovno poslovati, primjenjujući EU regulativu u potpunosti", pojašnjava domaći financijski regulator.  Iz Hanfe dodaju kako se do kraja godine ta društva moraju pripremiti da će u EU od 1. siječnja 2021. poslovati kao društva iz treće zemlje, sukladno relevantnim propisima. "Tijekom prijelaznog razdoblja, ovisno o rezultatima pregovora između EU i UK u odnosu na pojedino područje financijskih usluga, Hanfa će putem internetskih stranica pravovremeno informirati javnost o uvjetima poslovanja britanskih društava na području Hrvatske nakon 1. siječnja 2021.", ističe se u odgovoru.

 

5,2 posto

udjela ima trgovina članica EU-a s Velikom Britanijom

Hrvatski investitori koji koriste financijske usluge investicijskih društava iz Velike Britanije trebaju voditi računa o tome hoće li ta društva osigurati preduvjete za nastavak suradnje u propisanom razdoblju do kraja godine, upozorava regulator. "Formalni pregovori kojim će se pojedina pitanja detaljnije urediti između EU i UK počet će nakon što Europska komisija i Vijeće usvoje odgovarajuće direktive koje im daju mandat za pregovore, što se očekuje sredinom veljače", ističe Hanfa.

Ono što će se odmah promijeniti je to da predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva više neće moći sudjelovati na sastancima i u radu tijela EU. Sporazum o budućim ekonomskim odnosima Europe i Britanije od ključne je važnosti za obje strane, iako statistika robne razmjene sugerira da je nešto važniji Britancima. Naime, podaci objavljeni u srpnju pokazali su da trgovina preostalih 27 članica EU-a s Velikom Britanijom čini 5,2 posto ukupne trgovine EU-a. S druge strane, trgovina s Europom čini više od polovice ukupne britanske trgovine.

Produženje razdoblja 
Za britansku stranu posebno važno pitanje u pregovorima bit će jamstvo da tamošnja financijska industrija koja stvara više od sedam posto britanskog BDP-a i dalje ima neometan pristup europskom financijskom tržištu.

Prema mišljenjima inozemnih analitičara, pregovori o budućim odnosima Londona i Bruxellesa "obećavaju" novu dramu u sagi oko britanskog napuštanja Europe s obzirom da bi ih trebalo dovršiti za svega 11 mjeseci. Ukoliko u prijelaznom razdoblju ne dođe do sporazuma, već sada je predviđena mogućnost da se prijelazno razdoblje može produžiti za dodatne dvije godine, naglašavaju iz Hanfe. "Međutim, o eventualnom produženju se mora donijeti zajednička odluka prije 1. srpnja 2020.", pojašnjava regulator.

No, u slučaju i nepovoljnog scenarija, Hanfa ne očekuje velike poremećaje na hrvatskom tržištu. "Izloženost domaćih subjekata britanskom tržištu je relativno mala te Hanfa ne očekuje materijalizaciju sistemskih rizika na domaćem tržištu kapitala. No, bez obzira na relativno nizak stupanj rizika pozivamo sve sudionike tržišta da i dalje prate informacije o izlasku UK iz EU te svoje poslovanje prilagođavaju aktualnim okolnostima", savjetuje Hanfa.

Komentirajte prvi

New Report

Close