Kraš dokapitaliziran s 50 mil. kuna, nema trećeg kruga

Autor: Ana Blašković , 20. prosinac 2018. u 22:01
Marica Vidaković, prokuristica Kraša/Robert Anić/PIXSELL

Nakon upisa u sudski registar bit će poznati i novi odnosi među vlasnicima kompanije.

Konditorska tvrtka Kraš uspješno je provela dokapitalizaciju vrijednu 50 milijuna kuna u kojoj su postojeći dioničari upisali 125.000 novih dionica nominalne vrijednosti 50 milijuna kuna pa nema potrebe za trećim krugom dokapitalizacije, objavila je tvrtka na Zagrebačkoj burzi. 

Temeljni kapital Kraša time će se povećati s 549,4 milijuna kuna na 599,4 milijuna kuna. U dva kruga dokapitalizacije, podsjetimo, mogli su sudjelovati samo postojeći dioničari upisom dionica po jedinstvenoj cijeni od 405 kuna.

Novi odnosi dioničara
Nakon upisa u sudski registar bit će poznati i novi odnosi među vlasnicima kompanije. Trenutno je najveći dioničar Mesna industrija Braća Pivac s paketom od 24,99 posto, slijedi Kraš ESOP s 19,76 posto. Trezorskih dionica u vlasništvu Kraša je 5,56 posto, a Hrvatska poštanska banka drži  ,06 posto udjela. "U javnoj ponudi je sudjelovao ukupno 481 postojeći dioničar Kraša, a popis osoba koje su uplatile i upisale dionice dostavlja se Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga", kažu u Krašu.

 

405 kuna

bila je jedinstvena cijena po kojoj su se upisivale dionice

Dioničari te kompanije odlučili su u kolovozu na glavnoj skupštini povećati kapital za najmanje 25 milijuna kuna do najviše 50 milijuna kuna, na najviše 599,45 milijuna kuna. Povećanje kapitala trebalo se odraditi kroz tri kruga, pri čemu su u prva dva mogli sudjelovati samo postojeći dioničari, a u eventualnom trećem, svi ulagatelji. 

Pokazatelji zaduženosti
U najavi dokapitalizacije kompanija je istaknula da se ona provodi radi povećanja dugoročnih izvora vlastitih sredstava i kapaciteta za dodatnim zaduživanjem, što će povećati financijsku stabilnost i kapacitet za nova ulaganja.

Posljedično, pokazatelji zaduženosti društva trebali bi se spustiti na razine najboljih usporedivih prehrambenih kompanija.  Svoje sudjelovanje u povećanju kapitala Kraša ranije je u medijima potvrdio Neven Pivac, član Uprave Mesne industrije Pivac, koji je u studenom najavio da će ta kompanija "u cijelosti konzumirati svoje pravo" kupnje dionica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close