Kaos na tržištima talijansku burzu ostavio neokrznutom

Autor: Ana Blašković , 06. rujan 2015. u 22:01
Europske dionice izgubile su tri četvrtine vrijednosti iz ove godine, no ne i talijanske/FOTOLIA

Talijanske dionice nisu toliko pogođene jer kompanije u Italiji nisu značajno izložene kineskom gospodarstvu.

Panična rasprodaja koja je izbrisala gotovo 8,5 bilijuna dolara vrijednosti dionica diljem svijeta, ostavila je tržište susjedne Italije gotovo neokrznuto.

Dok su europske dionice izgubile više tri četvrtine vrijednosti dobivenih ove godine, indeks talijanske burze FTSE MIB još uvijek je u plusu 15 posto. Razlog da talijanske dionice nisu toliko pogođene leži u činjenici da kompanije u Italiji, najvećem trgovinskom partneru Hrvatske, nisu toliko izložene Kini, piše Bloomberg. Istodobno, ulagači očekuju da će oporavak talijanske ekonomije donijeti vjetra u leđa vrijednosnicama koje u zadnjih deset godina bilježe lošije rezultate u odnosu na konkurenciju.

 

65posto

prihoda najveće talijanske tvrtke ostvaruju u Europi

Pozitivne brojke
"Bolje brojke koje pristižu zaista su od pomoći, a Renzi (premijer,op.a.) je povukao niz pozitivnih mjera za zemlju", smatra fond menadžer Clairinvesta iz Ženeve Ion-Marc Valahu. "Za razliku od DAX-a, nije toliko izložena izvoznim tržištima. Još uvijek je tržište koje raste i još uvijek ima koristi od ECB-ovog popuštanja", dodao je Valahu.

Profitabilna Europa
Za razliku od njemačkog DAX-a, koji je potonuo 17 posto od travanjskog rekorda, talijanske dionice izgubile su tek polovicu vrijednosti nadmašivši većinu europskih indeksa. Najveći iz sastava FTSE MIB-a, energetski div Eni te banke UniCredit i Intesa SanPaolo, ostvaruju više od 65 posto svojih prihoda u Europi, a manje od 15 posto u Aziji. Uz to, trgovanje opcijama za zaštitu od volatilnosti vrijednosnica u Italiji na najnižoj je razini od 2011.

Komentirajte prvi

New Report

Close