Jack Ma nakon 6 godina opet priprema najveći izlazak na burzu u povijesti

Autor: Tomislav Pili , 25. kolovoz 2020. u 22:00
Internetski poduzetnik Jack Ma usmjerava poslovanje Ant Groupa/REUTERS

Ako se obistine optimistična očekivanja, IPO-a Ant Groupa nadmašit će prosinačko burzovno uvrštenje saudijske naftne kompanije Aramco vrijedno 29,4 milijarde dolara.

Kineski internetski poduzetnik Jack Ma opet namjerava ući u burzovnu povijest, nakon što je 2014. početna javna ponuda (IPO) njegove kompanije Alibaba bila najveća na svijetu.

Prošle godine tu je krunu preoteo Aramco, saudijska naftna kompanija, no sada bi najveći IPO u povijesti mogao postati izlazak na burzu kineskog platnog servisa Ant Group. Radi se o kompaniji u kojoj Alibaba drži 33 posto udjela, a Jack Ma usmjerava njezino poslovanje.

Trgovanje u listopadu

Kako navode inozemni mediji u utorak, Ant je predao dokumentaciju za dualno uvrštenje dionica na burzama u Hong Kongu i Šangaju, a pokušat će prikupiti više od 20 milijardi dolara. No, ako interes ulagača bude velik, nije isključeno da će ciljati i rekordnih 30 milijardi dolara, tvrde upućeni izvori.

Početak trgovanja dionicama Anta očekuje se u listopadu. U prospektu koji pruža prvi detaljni uvid u poslovanje, Ant navodi kako će u IPO-u ponuditi investitorima najmanje 10 posto udjela.

12

puta narasla je dobit kompanije u prvom polugodištu na 3,2 milijarde dolara, stoji u prospektu

Međutim, upućeni izvori Financial Timesa koji su željeli ostati anonimni navode da kompanija namjerava prikupiti oko 30 milijardi dolara pri vrednovanju preko 200 milijardi dolara, a prodat će 15 posto udjela. Pri tome bi 5 posto dionica prodao u Hong Kongu, a 10 posto u Šangaju.

Inače, u posljednjoj dokapitalizaciji iz 2018. u kojoj su sudjelovala velika imena svijeta financija, poput singapurskog fonda Temasek i američke investicijske kompanije Warburg Pincus, Ant je procijenjen na 150 milijardi dolara.

No, vrijednost kompanije trenutno se vrti oko 200 milijardi dolara čime je najvredniji svjetski „jednorog“, što je naziv za tehnološku startup tvrtku s vrijednošću preko milijardu dolara. U slučaju da se obistine optimistična očekivanja, Jack Ma bit će autor još jednog povijesnog izlaska na burzu.

Podsjetimo, Alibaba je prije šest godina na Njujorškoj burzi prikupio 25 milijardi dolara, ali mu je titulu najvećeg IPO-a uzeo Aramco koji je prošlog prosinca prikupio 29,4 milijarde dolara.

Proširenje kapaciteta

Novac prikupljen u IPO-u Ant namjerava iskoristiti za proširenje baze korisnika i prekogranična plaćanja, kao i unapređenje svojih kapaciteta istraživanja i razvoja, stoji u prospektu koji prenosi Reuters. Glavninu poslovanja Anta čini mobilna platna aplikacija Alipay, najveći igrač na kineskom tržištu mobilnih plaćanja čija vrijednost doseže 62 bilijuna dolara.

Alipay je u lipnju imao 711 milijuna aktivnih korisnika, a volumen transakcija u Kini je dosegnuo 118 bilijuna juana, odnosno 17,1 bilijun dolara.

U prvom polugodištu ove godine prihodi kompanije skočili su 40 posto na 72,5 milijardi juana (10,5 milijardi dolara). Dobit je na godišnjoj razini uvećana nevjerojatnih 12 puta na 21,9 milijardi juana, odnosno 3,2 milijarde dolara.

Alibaba je osnovao Alipay 2004. godine s ciljem da Kinezima olakša internetsku kupnju. Uzor mu je bilo poslovanje američkog servisa PayPal.

No, internetski je trgovac 2011. tu internetsku platnu platformu izdvojio iz svoje strukture zbog prigovora dioničara uoči svojeg izlaska na burzu tri godine kasnije. U listopadu 2014. Alipay mijenja naziv u Ant Financial, a u svibnju ove godine tvrtka je opet preimenovana, u sadašnji Ant Group.

Komentirajte prvi

New Report

Close