Iza kupca 54% LRH zaklada s 3,6 milijarde eura aktive

Autor: Suzana Varošanec , 03. kolovoz 2019. u 11:22
Gitone Adriatic želi i preostalih 46 posto dionica opatijskog hotelijera/Goran Kovačić/PIXSELL

Tvrtka Gitone Adriatic pod vlasničkom kontrolom Holstera, povezanog s Lürssenima.

Na inicijativu Hanfe isplivali su financijski podaci o privatnoj zakladi Holster iz Beča, pod čijom je vlasničkom kontrolom kupac većinskog udjela u LRH, tj. nova hrvatska tvrtka Gitone Adriatic.

Kako iznose, Holster ima aktivu od oko 3,6 milijarde eura, zadržanu dobit blizu 3 mlrd. eura, a temeljni kapital blizu 630 mil. eura. U 2017. je ostvareno oko pola milijarde eura neto dobiti, no lani su imali gubitak od oko 61 mil. eura.

Opetovanim navodima Gitone Adriatica da zajedno djeluje s dva austrijska i jednim hrvatskim subjektom (Gitone Kvarner registriran na zasebnoj zagrebačkoj adresi) loptica se prebacuje na teren regulatornih odluka, počevši s time što će reći AZTN.

Upit Hanfe u kojem traže dodatne informacije bitne za postupak glede mogućnosti preuzimanja preostalih dionica kvarnerskog hotelijera (oko 46%), tako je rezultirao s ponovljenim podatkom o vlasničkoj povezanosti s austrijskom tvrtkom Gitone Beteiligungsverwaltungs kao osnivačicom te navedenom zakladom.

No, sad se u odnosu na nju eksplicitno navodi da "drži većinu udjela u jednom od najvećih njemačkih društava za brodogradnju (Lürssen grupa iz Bremena) te investira u različite vrste imovine".

Pretežito je orijentirana, kažu, na djelatnosti povezane s nekretninama (uključujući u hotelijerstvu) i industrijskom imovinom, čime se potvrđuje veza zaklade i bogate njemačke obitelji Lürssen iz Bremena te s njenim vlasništvom nad jednim od globalnih lidera na tržištu brodogradilišta za luksuzne jahte. 

Komentirajte prvi

New Report

Close