Iscrpljena američka burza pokušava se probiti do novog rekorda

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2020. u 22:00
S&P 500 u ponedjeljak je na otvaranju trgovanja došao nadomak rekordne vrijednosti iz veljače, Foto: REUTERS

Protekloga tjedna dvije ugledne institucije koje objavljuju prognoze – Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i OPEC – smanjile su svoja očekivanja o rastu potražnje na naftom u ovoj godini.

Na svjetskim burzama najvažniji indeksi protekloga tjedna nastaviti su uspon, no prigušen u odnosu na tjedan ranije, jer investitore sve više brine izostanak političkog dogovora u SAD-u oko novog paketa fiskalnih poticaja najvećem svjetskom gospodarstvu. S&P 500 u ponedjeljak je na otvaranju trgovanja došao nadomak rekordne razine iz 19. veljače od 3386 bodova.

„Uz S&P koji nije uspio premašiti svoj rekord iz veljače 2020. unatoč nekoliko pokušaja protekloga tjedna, mnogi vjeruju da je to jasan znak iscrpljenosti tržišta”, ocjenjuje Frank Cappelleri, izvršni direktor Instineta. Dow je još ispod svoje najviše razine dosegnute u veljači, dok je Nasdaq rekordnu razinu premašio u lipnju. A da je tržište bez snage za daljnji znatniji rast zorno pokazuje ne samo S&P, nego i cik-cak kretanje Nasdaqa.

22 milijuna

radnih mjesta zatvoreno je u 
SAD-u od veljače do kraja travnja, a do sada je svega 9,3 milijuna otvoreno

No, očekivanja da će se pronaći potencijalno cjepivo protiv koronavirusa, rekordni fiskalni i monetarni poticaji i bolje zarade od očekivanja u drugom tromjesečju čini se da više nisu dovoljni. „Investitori su odlučili čekati. Znatno smo napredovali od onih niskih razina od 23. ožujka, a pred nama je i dalje mnogo neizvjesnosti glede gospodarstva općenito, stoga mislim da će tržište biti i dalje na oprezu”, smatra Brian Price, čelnik investicijskog odjela u Commonwealth Financial Networku.

A najnoviji podaci iz SAD-a govore da je od 22 milijuna radnih mjesta zatvorenih u razdoblju od veljače do kraja travnja, dosad njih svega 9,3 milijuna ponovno otvoreno. „Ako ponovno S&P dosegne rekordnu razinu, to će biti još jedan podsjetnik investitorima koliko su ove godine tržište dionica od gospodarstvo odvojeni. Cijene dionica su u uzletu, ali gospodarstvo – stanje se donekle poboljšalo – no uz milijune nezaposlenih Amerikanaca, to nije dobra vijest“, smatra Ryan Detrick, strateg u LPL Financialu.

Komentirajte prvi

New Report

Close