Indeks na Zagrebačkoj burzi zaronio ispod psihološki važne razine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2019. u 09:43
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Redovni promet dionicama iznosio je oko 43 milijuna kuna, što je na razini prometa od prethodnoga tjedna.

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks prošloga tjedna pao više od 1 posto, pa je zaronio ispod psihološki važne razine od 2.000 bodova, dok su u fokusu ulagača bili poslovni rezultati domaćih kompanija.

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 1,02 posto, na 1.991 bod, dok je Crobex10 oslabio 0,55 posto, na 1.180 bodova. Stoga su oba indeksa skliznula s najviših razina u posljednje dvije godine.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexindustrija, za 2,6 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za gotovo 5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 43 milijuna kuna, što je na razini prometa od prethodnoga tjedna.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 6,3 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 0,9 posto, na 168 kuna.

Ta je kompanija izvijestila da je u prvih devet mjeseci ostvarila 5,7 milijardi kuna konosolidiranih prihoda ili 1,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova iznosila 2,2 milijarde kuna, što je 4,8 posto manje nego lani.

S prometom od 5,6 milijuna kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, koja je pojeftinila 0,4 posto, na 498 kuna.

Ta je grupa u prvih devet mjeseci ostvarila konsolidiranu neto dobit od 663 milijuna kuna, što je za 12 posto manje nego u istom razdoblju lani. Ukupni prihodi porasli su istodobno za 4 posto, na 4,92 milijarde kuna.

Promet veći od 5 milijuna kuna ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, čija je cijena porasla 0,5 posto, na 38 kuna.

Ta turistička kompanija ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine ukupne prihode od 2,06 milijardi kuna, što je gotovo 8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je dobit tvrtke prije oporezivanja pala za 13 posto, na 482 milijuna kuna.

S prometom od 4,4 milijuna kuna slijedila je dionica Kraša, kojoj je cijena pala 0,9 posto, na 1.050 kuna.

Dionice Kraša u fokusu su ulagača od 9. rujna, kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.

U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, pa je nedavno prešla prag od 24 posto dionica, čime je postala drugi najveći dioničar Kraša.

Kraš je prošloga tjedna objavio da je u prvih devet mjeseci ove godine Kraš grupa ostvarila neto dobit od 18,5 milijuna kuna, što je za 9,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom su prihodi tvrtke porasli za 1,7 posto, na 704,4 milijuna kuna.

Dionicom Liburnia Riviera Hotela prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od 3,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,85 posto, na 4.660 kuna.

Cijena dionice Hrvatske poštanske banke (HPB) porasla je, pak, za 1,75 posto, na 580 kuna, uz promet od 1,9 milijuna kuna.

Ta je banka izvijestila da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 170,4 milijuna kuna, što je 38 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Promet veći od milijun kuna prošloga je tjedna ostvaren s još četiri izdanja.

Pritom je cijena dionice Zagrebačke banke porasla 0,8 posto, na 60,50 kuna, nakon što je izvijestila da je u prvih devet mjeseci ove godine na razini grupe ostvarila dobit nakon oporezivanja od 1,56 milijardi kuna, što je 12,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Dionica Podravke poskupila je, pak, za 0,2 posto, na 480 kuna. Prošloga je tjedna ta koprivnička kompanija objavila da je Grupa Podravka u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 3,2 milijarde kuna, što je 5,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit porasla 4,5 posto, na 194 milijuna kuna.

Dionici Petrokemije cijena je, pak, pala više od 6,5 posto, na 57 kuna, nakon što je kompanija izvijestila da je na razini grupe u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila dobit od 121 milijun kuna, dok je u istom razdoblju lani poslovala s gubitkom od oko 340 milijuna.

Prihodi Petrokemije u istom su razdoblju dosegnuli 1,65 milijardi kuna, dok su u prvih devet lanjskih mjeseci iznosili 1,28 milijardi.

Znatnije je, gotovo 3 posto, na 6,50 kuna, prošloga tjedna pala i cijena dionice Optima telekoma.

Prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 74 dionice, pri čemu je njih 30 zabilježilo rast cijene, a 33 pad. Cijene 11 dionica ostale su na tjednoj razini nepromijenjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close