Indeks koji skriva novi Apple ili Teslu privlači sve više zanimanja ulagača

Autor: Tomislav Pili , 12. travanj 2021. u 11:57
Analitičari smatraju da bi male kompanije trebale profitirati od snažnog rasta ekonomije/Reuters

Kompanijama male kapitalizacije koje čine Russell 2000 na ruku je išao niz razloga, od poticaja do jačanja dolara.

Burzovni indeks američkih manjih kompanija koji možda skriva novi Apple ili Teslu postaje sve zanimljiviji tamošnjim ulagačima.

Kako piše CNN, indeks Russell 2000 koji se sastoji od dionica kompanija male tržišne kapitalizacije tijekom 2021. godine porastao je oko 13 posto.

To je znatno bolji rezultat od tri indeksa koji sadrže “teškaše” američkog dioničkog tržišta, Dow Jonesa i S&P-a 500 te tehnološkim dionicama nakrcanog Nasdaqa. Ta su mjerila u ovogodišnjem dijelu godine ojačala između 6 i 9 posto.

Uspon s kraja godine

Dionice kompanija manje burzovne vrijednosti počele su se uspinjati krajem godine, oporavljajući se od udarca zadobivenog na početku krize izazvane koronavirusom.

Američki financijski analitičari ističu kako postoji niz razloga koji su išli na ruku manjim kompanijama. Izravna novčana pomoć Amerikancima podigla je osobnu potrošnju, a mnoštvo kompanija iz Russella 2000 većinu prihoda ostvaruju na američkom, a ne inozemnom tržištu.

3,8

milijardi dolara iznosi prosječna kapitalizacija kompanija iz Russella 2000

“Čak i nakon rotacije prema dionicama cikličnih sektora i kompanija manje vrijednosti, povijesno gledano ove su dionice i dalje relativno jeftine u odnosu na dionice rastućih kompanija velike tržišne kapitalizacije i trebale bi profitirati od vrlo snažnog skoka gospodarstva”, kaže David Kelly, glavni analitičar u JP Morgan Funds. Manje su kompanije također dobile “vjetar u leđa” i od povećanja vrijednosti američke valute.

Dolarov indeks – koji mjeri vrijednost američke prema košarici nekoliko vodećih svjetskih valuta – za ovu godinu bilježi rast od 3 posto i blizu je najviših razina.

Ako dolar nastavi rasti, to bi bila sjajna vijest za kompanije okrenute američkom tržištu, ali ne i toliko dobra za multinacionalke. Naime, snažniji dolar smanjuje vrijednost prodaje i dobiti ostvarene u inozemstvu.

Priljev malih ulagača

Valja naglasiti i kako je uspon vrijednosti kompanija manje tržišne kapitalizacije povezan s priljevom kapitala malih ulagača u riskantnije, a u nekim slučajevima i neprofitabilne manje kompanije. To prije svega vrijedi za trgovca video-igrama GameStop koji je nedavno bio u središtu pomame malih ulagača okupljenih na forumskoj platformi Reddit.

Inače, GameStop je i dalje u sastavu Russella 2000 iako mu je tržišna kapitalizacija narasla na 13 milijardi dolara. To je tri puta više od prosječne kapitalizacije kompanija iz tog indeksa.

Komentirajte prvi

New Report

Close