HT prodaje 54,3 posto dionica Optima telekoma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2020. u 11:22
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Objavom poziva HT je započeo postupak prodaje dionica Optima telekoma, a u skladu s odlukom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od 9. lipnja 2017. godine.

Hrvatski telekom (HT) u petak je objavio međunarodni natječaj za prodaju 54,3 posto dionica Optima telekoma, jer HT prodaje 17,4 posto svojih, a ima pravo pod određenim uvjetima zajednički prodati i 36,9 posto dionica Optime koje drži Zagrebačka banka, za što zainteresirani mogu podnijeti ponude do 12 sati dana 2. ožujka.

Oglas za prodaju dionica Optime je objavljen 31. siječnja u tiskanom izdanju dnevnika "The Financial Times", izvijestili su iz HT-a u objavi putem Zagrebačke burze.

HT je na svojim mrežnim stranicama objavio i cjelovit tekst tog poziva, prema kojemu zainteresirani svoje ponude mogu podnijeti financijskim i pravnim savjetnicima u tom postupku do 12 sati 2. ožujka. Naime, ponude zaprimljene nakon 12 sati dana 2. ožujka neće se smatrati pogodnim za razmatranje, navodi se u pozivu.

Objavom poziva HT je započeo postupak prodaje dionica Optima telekoma, a u skladu s odlukom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od 9. lipnja 2017. godine.

HT prodaje sve svoje dionice u Optimi (17,41 posto), a sukladno s ugovorom koji je sklopio sa Zagrebačkom bankom ima pravo pod određenim uvjetima, zajednički prodati dionice Optime koje drži Zagrebačka banka (36,90 posto), navodi se u objavi HT-a.

Optima telekom je telekom tvrtka sa sjedištem u Buzinu kod Velike Gorice u blizini Zagreba, čije je upravljanje HT preuzeo 2013. godine, temeljem ugovora između HT-a i Zagrebačke banke, koja je bila najveći vjerovnik Optime u predstečajnom postupku. AZTN je sredinom ožujka 2014. godine uvjetno odobrio koncentraciju HT-Optima, na ograničeno razdoblje od četiri godine, a u lipnju 2017. je HT-u produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine. Tim je rješenjem AZTN odredio i da do 31. siječnja 2020. HT treba početi postupak prodaje dionica Optime. 

Danas objavljenim pozivom se kvalificirani strani/zainteresirani ulagači pozivaju da predaju ponude za kupnju 12,09 milijuna dionica Optime, ili 17,41 posto temeljnog kapitala, te za nešto više od 25,62 milijuna dionica, ili 36,9 posto dionica, koje drži Zagrebačka banka. 

Iz HT-a pritom navode i kako prava i obveze iz ugovora o upravljanju nisu prenosiva, odnosno da HT ne prodaje dionice sa svojim pravima iz ugovora o upravljanju sa Zagrebačkom bankom. 

Ponuđači trebaju biti svjesni da prelazak praga od 25 posto dionica s pravom glasa u načelu aktivira obvezu da se objavi ponuda za preuzimanje, napominje se u pozivu.

Ponuđači kvalificirani za sudjelovanje u natječaju su, kako se navodi, oni koji imaju financijske resurse i dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija.

Prema pozivu, ponuđači trebaju u svoju ponudu uključiti niz informacija i dokumenta pa tako trebaju dati i procjenu vrijednosti Optime (za 100 posto udjela), cijenu po dionici koje nude, obvezati se da će osigurati da Optima nastaviti ispunjavati obveze iz predstečajne nagodbe te tvrtke, kao i predstečajne nagodbe H1 Telekoma, koji je pripojen Optimi. 

Zainteresirani se uz ostalo moraju obvezati i da će osigurati da Optima u potpunosti isplati sve zajmove koje je dobila od HT-a, itd. 

Ponuđači svoje ponude trebaju predati financijskim i pravnim savjetnicima u tom procesu, a to su dva zagrebačka odvjetnička društva – Grubišić & partneri (financijski savjetnici) te Madirazza & partneri (pravni savjetnici). 

Postupak prodaje provodit će se u dvije faze. U prvoj ponuđači trebaju dostaviti svoje ponude, koje će prodavatelj ocijeniti te po svojoj isključivoj diskreciji može pozvati ponuđače da sudjeluju u sljedećoj fazi, a pozvani će ponuđači primiti dopis o postupku koji će sadržavati daljnje upute za natječaj te pregled sljedeće faze, predviđeno je natječajem.

Komentirajte prvi

New Report

Close