HT-ova prodaja Optime malo zaliječila rane domaće burze

Autor: Tomislav Pili , 17. siječanj 2020. u 08:42
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Uslijed očekivanja početka prodaje udjela, HT-ova dionica u dva tjedna ojačala je gotovo 8 posto.

Zahvaljujući rastu cijene dionice Hrvatskog telekoma (HT) zbog skorašnje prodaje udjela u Optima telekomu indeks Zagrebačke burze nalazi se na najvišim razinama od početka 2017. godine, kada je daljnje jačanje tržišta spriječila kriza u Agrokoru.

U prva dva tjedna 2020. godine CROBEX je ostvario rast od 1,7 posto, a u bližem okruženju od hrvatskog mjerila bolji je samo slovenski (+4,9%) i makedonski indeks (+6,5%). S obzirom da je od početka godine u fokusu ulagača, "lokomotiva" cijelog tržišta dionica je HT-a koja je u utorak dosegla najvišu cijenu u tri godine od 188 kuna. U četvrtak se cijena ponešto spustila na 185 kuna. Samo u prva dva tjedna ove godine HT je na burzi ojačao 7,9 posto, a s obzirom da je nakon Podravke drugi po težini u CROBEX-u, blagotvorni utjecaj na cijelo tržište nije izostao.

Analitičar Erste banke Davor Špoljar ističe kako kretanje domaćeg tržišta kapitala početkom ove godine prati dinamiku kretanja na globalnim burzama, što uključuje nastavak rasta nakon dosta uspješne 2019. godine.  "Dionica HT-a je među likvidnijim izdanjima dominirala rastom. Time je svakako bila jedan od glavnih pokretača tržišta, kako prinosom tako i ukupnim prometom. Početak prodaje Optime telekoma može biti razlog nešto veće živosti na burzi, pogotovo u sektoru koji je u znatnom investicijskom ciklusu prema 5G tehnologiji, ali djelomično je riječ i o potrazi za prinosom u okruženju niskih kamatnih stopa", smatra Špoljar.

Analitičari Raiffeisen banke naglašavaju da se pozitivan sentiment investitora prelio i na domaće tržište te je CROBEX prošlu godinu završio s godišnjim rastom vrijednosti od 15,4 posto. "Od kraja ožujka 2017. do danas, CROBEX je ojačao svega 3 posto. Od sastavnica, relativnim rastom vrijednosti ističu se Optima Telekom, Atlantic Grupa  i Podravka. Istovremeno je HT zabilježio rast vrijednosti od 8 posto. 

Pritom za prosuđivanje utjecaja na rast vrijednosti CROBEX-a treba imati na umu težinski udio svake od navedenih kompanija u sastavu CROBEX-a krajem ožujka 2017. i danas. Dakle, pozitivna izvedba dionice HT-a svakako je pridonijela rastu vrijednosti CROBEX-a, ali je u relativnom iznosu najviše porasla dionica Optima Telekoma upravo s osnove očekivanja početka procesa prodaje kompanije", smatraju u RBA. 

 Nastavak pozitivnog trenda ovisi o skorašnjoj objavi financijskih izvješća za prošlu godinu. U RBA kažu da u skladu s makrookruženjem, dobre rezultate poslovanja očekuju u sektoru prehrane, kako od prihoda od prodaje, tako i profitabilnosti. "Rast prihoda trebale bi ostvariti i turističke kompanije, posebno one koje su ulagale u poboljšanje kvalitete smještaja (Valamar Riviera, Arena Hospitality Group i Maistra).

Ipak, prihodi bi trebali rasti po nešto nižim stopama, s obzirom na stagnaciju rasta potražnje za Hrvatskom. S druge strane, očekujemo i rast operativnih troškova u turističkom sektoru.  Unatoč padu industrijske proizvodnje na izvoznim tržištima, AD Plastik i Ericsson NT zabilježili su dvoznamenkaste stope rasta prihoda od prodaje u prvih devet mjeseci te očekujemo nastavak sličnog trenda i na godišnjoj razini", zaključuju iz RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close