HT napokon u ‘prime’ kotaciji, trgovanje starta u srijedu

Autor: Ana Blašković , 13. listopad 2020. u 13:23
Foto: ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

HT je sada u društvu Atlantica, Arena Hospitalityja, AD Plastika, te Podravke i Valamar Riviere.

U elitno društvo pet kompanija čije dionice kotiraju u Vodećem tržištu Zagrebačke burze u srijedu 14. listopada ulazi i Hrvatski telekom.

Dobrovoljni prijelaz u kotaciju koja od izdavatelja traži još više transparentnosti od zakonskog minimuma snažan je pozitivni signal na domaćem tržištu kapitala.

Transparentnost je imperativ

Od 2018. kada je “prime” kotacija formirana, samo pet izdavatelja zatražilo je uvrštenje u taj klub. Atlantic, Arena Hospitality, AD Plastik i Podravka to su učinile iste godine, Valamar Riviera lani, a ove godine samo HT. Z

ahtjev nacionalnog telekoma Uprava ZSE odobrila je u ponedjeljak 12. listopada, a prijelaz i trgovina formalno startaju od srijede. Vrijedi napomenuti da je odluka kompanije o uvrštenju u najvišu kotaciju isključivo dobrovoljna, a Zagrebačka burza oslobodila je izdavatelje obveze plaćanja naknade za prijelaz u višu kotaciju.

Otvaranje vrata u elitni klub nije samo stvar volje i jačanja transparentnosti prema investitorima (što je još uvijek, nažalost, bolna točna domaćih izdavatelja) već kompanija mora imati, između ostalog, uspostavljenu funkciju odnosa s investitorima, u ‘free floatu’ biti najmanje 35 posto dionica, a u vlasničkoj strukturi najmanje 1000 dioničara.

4,17

posto narasla je u rujnu vrijednost dionica Hrvatskog Telekoma

Minimalni prag tržišne kapitalizacije postavljen je na 500 milijuna kuna, a dionica mora imati ‘market makera’, održavatelja tržišta čija je funkcija održavanje likvidnosti i sprečavanje (pre)velikih oscilacija cijena te javno objavljenu politiku dividendi.

Tu je i niz ostalih zahtjeva; od neovisnog člana u nadzornom i revizijskom odboru, izostanaka modifikacija revizorskog mišljenja, kao i izrečenih mjera zaštite tržišta godinu dana prije podnošenja zahtjeva za uvrštenje. Upućeni ističu da bi od oko 120 dionica s kojima se trguje na Zagrebačkoj burzi još manje od pet moglo zadovoljiti uvjete za ulazak u ‘prime’ kotaciju.

Kao jedna od rijetkih kompanija koja udovoljava uvjetima nije sasvim jasno zašto su u HT-u čekali dvije godine, posebice kad je dionica redovno među onima s najvećim prometom. U rujnu je, primjerice, promet dosegnuo 26 milijuna kuna uz porast cijene od 4,17 posto, na 175 kuna.

U ponedjeljak je promet do 15:30 dosegnuo 3,96 milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo gotovo 22.400 dionica. Signaliziranje više razine transparentnosti i korporativnog izvještavanja zasigurno će pozdraviti više od 165.000 dioničara HT-a.

“Uvrštenje na Vodeće tržište je najnovija potvrda najviše razine korporativnog upravljanja po kojem poslujemo. Uz činjenicu da je HT najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske i dionica HT-a jedna od najlikvidnijih dionica na tržištu, ulazak u Vodeće tržište potez je kojeg pozdravlja i zajednica investitora jer, ne samo da svjedoči o našem statusu ‘blue chip’ kompanije, već je i jak signal da su dionice HT-a vrijedno i razborito dugoročno ulaganje”, rekao je član Uprave i glavni direktor za financije HT-a Daniel Daub.

Najviša razina

Potez pozdravljaju i na ZSE-u na kojem je dionica HT-a još od 2007. jedan je najvećih generatora likvidnosti.

“Tim korakom Vodeće tržište dodatno je dobilo na važnosti te pozdravljamo želju HT-a da svoju posvećenost najvišim razinama transparentnosti i dobrog korporativnog upravljanja formalizira pridruživanjem najzahtjevnijem tržišnom segmentu”, rekla je čelnica Burze Ivana Gažić.

HT je objavio da mu je utvrđena politika dividendi (iz prospekta) isplata od 50 do 100 posto dobiti iz prethodne godine, ovisno o financijskom položaju. Od 2016. početkom svake godine najavljuje se minimalna dividenda za tu godinu. U ožujku je HT objavio da za 2020. Uprava očekuje isplatu dividende od minimalno šest kuna po dionici.

Komentirajte prvi

New Report

Close