HT je najtransparentnija kompanija na tržištu kapitala

Autor: Tin Bašić , 18. listopad 2012. u 22:01
U ime HT-a nagradu je od glavnog urednika Poslovnog dnevnika Darka Markušića primila Erika Kašpar/PXL

Na dodjeli nagrada u sklopu zajedničke konferencije ZSE i fondovske industrije drugo mjesto osvojila je Podravka, a treće šećerana Viro.

Najtransparentnija kompanija na domaćem tržištu kapitala je Hrvatski telekom, a Interkapital je apsolutni "vladar" trgovanja. Nagradu za transparentnost, koju treću godinu zaredom na konferencijama Zagrebačke burze dodjeljuje Poslovni dnevnik, u četvrtak je u Rovinju uime HT-a primila Erika Kašpar, pomoćnica  predsjednika Uprave i operativna direktorica Sektora za korporativne komunikacije i odnose s investitorima. Poručila je kako stalno nastoje da poslovnim rezultatima svojim investitorima daju više. "Važno nam je čuti što ulagači imaju reći, to nam pomaže u poslovanju. Ovo priznanje je rezultat naših nastojanja. Trudimo se dati najbolje od sebe i ova nagrada to pokazuje. Ne radimo svoj posao zbog nagrada, no drago nam je primiti i nastavit ćemo i dalje što bolje raditi svoj posao", kazala je Erika Kašpar.

Borba za 'viceprvaka'

"Ove se godine borba za drugo i treće mjesto vodila do zadnjeg trena, ali prvo mjesto nije bilo upitno", izjavio je prilikom dodjele nagrada glavni urednik Poslovnog dnevnika Darko Markušić. Na kraju je drugo mjesto osvojila Podravka, a treća je šećerana Viro. Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić poručio je da ta kompanija nastavlja s transparentim poslovanjem za koje su i dobili nagradu. "Kompanija više nije usnula ljepotica kakva je bila do unatrag nekoliko mjeseci. Nadam se kako će za određeno vrijeme svi koji vjeruju u Podravku njome biti zadovoljni", rekao je Mršić. Čelni čovjek Vira Željko Zadro kratko je pak poručio: "Najviše zahvaljujem našim investitorima." Laureate je Poslovni dnevnik odabrao među 35 kompanija čije su dionice uvrštene na Službeno tržište ZSE, kao i među najlikvidnijima s Redovitog tržišta i svih koje ulaze u izračun indeksa CROBEX10. Dakle, između tvrtki koje su pristale na strože zahtjeve o transparentnosti poslovanja, ali i onima koje se više nalaze u fokusu investitora. List u partnerstvu sa ZSE dodjelu nagrada organizira kako bi se odnosi s ulagačima više stavili u fokus javnosti i samih kompanija. Transparentnost na tržištu kapitala neizostavna je karika u odabiru ulaganja za male, ali i velike investitore. U nas je problematici transparentnosti posvećeno premalo pozornosti pa je namjera Poslovnog dnevnika potaknuti menadžere tvrtki, čije su dionice na organiziranom tržištu, da potencijalnim dioničarima omoguće realan uvid u poslovanje kako bi uspješnije odredili moguće rizike.

Interkapital najuspješniji

I ZSE dodijelila je nagrade, i to brokerskim kućama koje su ostvarile najveći promet dionicama. Interkapital apsolutni je pobjednik, prvi je put jedno društvo imalo najveći promet dionicama i obveznicama te ukupni promet. Nagradu su dobile i Zagrebačka banka te Erste banka. Na otvaranju zajedničke konferencije fondovske industrije i Zagrebačke burze "Izazov promjene: budućnost financijskih tržišta" predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić rekla je kako domaća ekonomija već više od 20 godina prolazi kroz promjene te da one uvijek stvaraju otpore. "Želimo razgovarati o tim promjenama, ali i otporima, kao i o tome kako ih mi kao financijska industrija možemo smanjiti", poručila je. Pred 350 okupljenih naglasila je kako su danas najtrgovanije dionice proizašle iz prošlih privatizacija. "Nadamo se da će takvih dionica u budućnosti biti više, očekujemo da ćemo u idućem razdoblju to i dočekati", istaknula je Gažić dodajući da financijska industrija mora odgovoriti na pitanje kako povećati promete na burzi. "Kojim instrumentima to napraviti? Kad se opet nađemo 2013., bit ćemo u EU i očekujemo velike promjene. Prvi put će doći konkurencija brokerima na našem tržištu, moramo biti spremni", zaključila je.  

Komentirajte prvi

New Report

Close