Hrvatski telekom dobitnik nagrade Zagrebačke burze za dionicu godine

Autor: Tomislav Pili , 20. prosinac 2020. u 22:00
Daniel Daub, član Uprave i financijski direktor Hrvatskog telekoma/PD

Uz HT, nagrađeni su i su Ericsson Nikola Tesla, Interkapital vrijednosni papiri i Intercapital Asset Management, Atlantic i Raiffeisen mirovinac.

Hrvatski telekom (HT) treća je kompanija, nakon Valamar Riviere i AD Plastika, koja je postala laureat u prestižnoj kategoriji Dionica godina prema izboru javnosti u devet godina koliko Zagrebačka burza dodjeljuje tu nagradu.

Ovogodišnja dodjela održana je virtualno, a predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić u uvodnom je dijelu napravila presjek burzovne 2020., istaknuvši kako na ZSE-u i u teškim okolnostima nisu prestali s aktivnostima, a sve u cilju doprinosa razvoju tržišta kapitala.

Volatilna trgovina

„Trgovina je bila izuzetno volatilna, u jednom trenutku minusi indeksa Zagrebačke burze iznosili su i preko 30 posto. No, prema kraju godine većina tih minusa je anulirana.

Primjerice, CROBEXtr u ovom je trenutku svega 13 posto slabiji nego što je bio prije točno godinu dana. Od drugih trgovinskih podataka zanimljivo je da je broj transakcija značajno porastao, tako da imamo 10.000 transakcija više nego u istom razdoblju prošle godine.

Tržišna se kapitalizacija blago povećala, najviše zbog uvrštenja novih obveznica jer se tržište kapitala i u tom smislu pokazalo da je izvor financiranja proračunskog deficita koji se dogodio radi COVID krize“, kazala je Gažić.

„Od noviteta, imali smo četiri nova uvrštenja, radi se većim dijelom o dionicama iz turističkog sektora, ali i jednoj prehrambenoj kompaniji.

14

posto povećao je Hrvatski telekom iznos dividende u ovoj godini, a otkup dionica za 20 posto

To pokazuje da usprkos krizi izdanja i dalje nalaze investitore za svoj razvoj i rast i nadamo se da će i u budućnosti biti tako, odnosno očekujemo sve veću uključenost ne samo mirovinskih fondova, nego i nekih novih private equity i fondova rizičnog kapitala koji su se pojavili na hrvatskom tržištu“, istaknula je Gažić.

Izuzetno značajno bilo je uvrštenje prvih ETF-ova, kojima je investitorima omogućen pristup ovom globalno izuzetno atraktivnom i popularnom financijskom instrumentu, dodala je čelnica ZSE-a.

Nagradu za Dionicu godine prema izboru javnosti u ime HT-a preuzeo je Daniel Daub, član Uprave i financijski direktor istaknuvši kako je to jasna potvrda da su financijska zajednica i javnost prepoznali vrijednost koju kompanija stvara za svoje dioničare.

„Od IPO-a 2007. godine, HT je konstantno među blue-chip kompanijama u Hrvatskoj. U 2020. godini uvršteni smo na Vodeće tržište, povećali smo redovnu dividendu za 14 posto, sa 7 na 8 kuna, kao i razinu otkupa vlastitih dionica za 20 posto u odnosu na 2019. godinu.

Aktivno pridonosimo razvoju tržišta kapitala, prepoznati smo kao dobro dugoročno ulaganje i to ćemo nastaviti dokazivati u godinama koje dolaze“, naglasio je Daub. HT je nagrađen i u „statističkoj“ kategoriji Dionice s najvećim prometom.

Nagrade u kategorijama dionice s najvećim porastom cijene te najvećim porastom prometa odnio je Ericsson Nikola Tesla.

Direktorica Gordana Kovačević poručila je kako je ENT već godinama uvrštena na Zagrebačku burzu i prepoznat kao kvalitetna dionica što dokazuju nagrade za najveći porast prometa i cijene u ovoj godini velikih izazova. Interkapital vrijednosni papiri i ove su godine dobitnik nagrade za Člana godine koja je uručena Matku Maraviću, predsjedniku Uprave.

Nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala preuzeo je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa koji je ove godine lansirao prvi ETF na domaćem tržištu.

Nagrada za transparentnost

U sklopu svečanosti i ove je godine dodijeljena PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti. Njezin je cilj prepoznati i nagraditi kompanije koja se ističu jasnoćom i transparentnošću izvještavanja prema svojim dionicima, a ovogodišnji je dobitnik Atlantic Grupa.

Zahvalivši na nagradi, Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic Grupe, dodao je da svaka nagrada veseli, a posebno ova koja nagrađuje izvrsnost u transparentnom i jasnom izvještavanju te kvalitetu korporativnog upravljanja jer je izvedba u tim područjima dominantno u domeni odlučivanja same kompanije te time kompanija na njih može najviše samostalno utjecati.

„Atlantic Grupa je baš ta područja definirala kao iznimno važna godinama u nazad, čak i puno prije uvrštenja naše dionice na Zagrebačku burzu“, kazao je Stanković.

Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala u ime Raiffeisen mirovinski fondovi za projekt Raiffeisen Future Boost 2020 primila je Eva Horvat, članica Uprave Raiffeisen mirovinskog društva.

Komentirajte prvi

New Report

Close