Hoteli Baška Voda povlače se s burze

Autor: Marija Crnjak , 20. lipanj 2018. u 13:54
Kompanija ima tri hotela/Hoteli Baška

Kompanija je 2017. godinu završila s 3,8 milijuna kuna dobiti, a poslovni prihodi iznosili su 53,2 milijuna kuna.

Glavna skupština dioničara Hotela Baška Voda u utorak je donijela odluku o povlačenju svih dionica iz uvrštenja na Zagrebačkoj burzi.

Usvojena su i godišnja financijska izvješća i izvješće uprave o stanju društva, kao i prijedlog odluke o rasporedu dobiti ostvarene u 2017. godini.

Kako se navodi u izvješću za prošlu godinu, društvo Hoteli Baška Voda završilo je godinu s 3,8 milijuna kuna dobiti. Poslovni prihodi iznosili su 53,2 milijuna kuna i veći su za 16 posto u odnosu na prošlu godinu, a rast je još veći u dijelu vanpansionske potrošnje, ističu u kompaniji u čijem sastavu posluju tri hotela, Horizont i Grand Hotel Slavia sa 4 zvjezdice te Guest house Urania s tri zvjezdice.

U 2017. godini ostvareno je ukupno 144.807 noćenja, 5 posto više nego u 2016., zahvaljujući rastu prihoda hotela Slavia, koja je  radila cijelu godinu. 

Na razini Društva jedini pad prihoda i dobiti je u hotelskom naselju Urania koje ujedno ima i najviše kreveta te čini pola kapaciteta kompanije, te je po dugoročnom planu slijedeća investicija, za što je već započeto s pripremom dokumentacije.

Obnova Uranije društvu bi donijela veći prihod i znatno veću profitabilnost poslovanja. Uprava Hotela Baška Voda je za Poslovni dnevnik pojasnila motive zbog kojih se kompanija, koja je u većinskom vlasništvu East Construction&Engineering LLC, odlučila povući s burze:

"Stavljanje dionica na burzu bila je obaveza određena Zakonom. Hoteli Baška Voda d.d. u smislu odredbi tadašnjeg Zakona o tržištu vrijednosnih papira, smatrana su ,,Javnim dioničkim društvom", koje je sukladno odredbama članak 114. Zakona, bilo dužno uvrstiti dionice u kotaciju javnih trgovačkih društava burze ili uređenog tržišta.

U okviru usklađenja hrvatskih zakona s regulativom Europske unije donesen je Zakon o tržištu kapitala umjesto Zakona o tržištu vrijednosnih papira. Novim  su  zakonom  ukinuta  javna  dionička društva i njihova obveza uvrštenja na burzu. Njime je također definiran način povlačenja vrijednosnih papira s uvrštenja na uređenom tržištu.
Po ukidanju obveze uvrštenja dionica na burzu, Hoteli Baska Yoda d.d, s obzirom na veličinu tvrtke, činjenicu da je trgovina dionicama na burzi bila neznatna i zanemariva, te broja transakcija i ostvarenog prometa na burzi, po čemu se moglo zaključiti da je dionica društva nelikvidna, Društvo je razmotrilo potrebu daljnje kotacije dionica Društva na uređenom tržištu odnosno na burzi. Valorizirane su dosadašnje koristi te obveze i troškovi Društva koji proističu iz kotacije na burzi, te je na osnovi ovih razmatranja utvrđeno kako ne postoje razlozi da se dionice zadrže na burzi.

Tijekom vremena došlo je i do koncentracije dionica kod manjeg broja dioničara, pa je utvrđeno da uvrštenje dionica na burzu nije potrebno zbog provođenja niti vlasničke a niti poslovne politike. Društvo je po samom Zakonu došlo na uređeno tržište, a u sadašnjem stanju poslovanja ne postoje značajni razlozi za ostanak na njemu. Zbog toga je Skupština Društva donijela Odluku o povlačenju dionica Društva s uvrštenja na uređenom tržištu.
Uz navedeno, troškovi uvrštenja na burzu, održavanje uvrštenja kao i obveze dioničkog društva koje iz toga proizlaze prema burzi, i drugim tijelima javne ovlasti, također su faktori su koji su rezultirali povlačenjem dionica s burze, uz daljnju napomenu da poslovne politike Društva ne predviđaju mogućnost prikupljanja kapitala javnom ponudom".

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentirajte prvi

New Report

Close