Hanfa donijela pravilnik koji pojeftinjuje izlazak tvrtki na burzu

Autor: Poslovni dnevnik , 26. srpanj 2020. u 10:00
Ante Žigman/Davor Puklavec/PIXSELL

U dokumentu će između ostalog biti jasno naznačena i prava ulagača kao i sve naknade i pravna zaštita povezana s ulaganjem u nove vrijednosne papire.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na jučerašnjoj je sjednici donijela Pravilnik o minimalnom obliku i sadržaju informacijskog dokumenta kod iznimke od obveze objave prospekta kako bi administrativno i troškovno rasteretila kompanije koje namjeravaju izaći na burzu, s ukupnim iznosom manjim od 8 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti u razdoblju od 12 mjeseci.

8

milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti najviši je iznos izdanja za koje ne treba izraditi prospekt

Za takva vrijednosno manja izdanja su ovogodišnje izmjene i dopune Zakona o tržištu kapitala ukinule obvezu izrade i objave prospekta, ali su istovremeno za izdanja vrijednosti između 4 i 8 milijuna eura kunske protuvrijednosti zajamčile da ulagači kroz poseban Informacijski dokument o ponudi takvog novog izdanja neće biti uskraćeni za bitne informacije na temelju kojih mogu donijeti odluku o ulaganju.

„Korištenje ovog jednostavnog dokumenta umjesto do sada obveznog prospekta oslobađa poduzeća koja prikupljaju kapital kroz ponude manje vrijednosti od raznih dodatnih troškova uobičajenih kod izrade prospekta, kao što su troškovi pravnog savjetovanja i konzultanata, te troškovi Hanfe za odobrenje prospekta“, stoji u priopćenju.

Uz glavna obilježja postupka izdanja odnosno ponude, informacije o vrijednosnim papirima te čimbenicima rizika, u dokumentu će između ostalog biti jasno naznačena i prava ulagača kao i sve naknade i pravna zaštita povezana s ulaganjem u nove vrijednosne papire.

Komentirajte prvi

New Report

Close