Globalni investitorski stampedo nezabilježen u povijesti: Evo što se kupuje, a što rasprodaje

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2020. u 10:25
FOTO: REUTERS/Shailesh Andrade/File Photo

Kako prenosi Reuters, investitori su iz te investicijske klase povukli 4 milijarde dolara, što je najveći odljev kapitala iz zlata u povijesti.

Najava skorašnjeg dolaska cjepiva protiv koronavirusa rezultirala je globalnim investitorskim stampedom u dionice, do sada nezabilježenim u povijesti. Istovremeno, ulagači su rasprodali zlato za također rekordni iznos. Kako je danas objavila Bank of America, u proteklih tjedan dana globalni su investitori upumpali 27 milijardi dolara u dioničke fondove nakon što su vijesti o ohrabrujućim rezultatima kliničkih ispitivanja cjepiva protiv COVID-19 rezultirale euforičnom kupnjom dionica iz sektora najpogođenijih pandemijom, poput banaka te turističkih i naftnih kompanija.

Pozivajući se na podatke EPFR-a, banka je objavila da je priljev kapitala u globalne dionice u protekla dva tjedna skočio na 71,4 milijarde dolara, što je najviši iznos ikada. Pri tome su se najviše kupovale dionice američkih kompanija te onih s rastućih tržišta. Rast apetita prema rizičnoj imovini donio je s druge strane veliku rasprodaju zlata. Kako prenosi Reuters, investitori su iz te investicijske klase povukli 4 milijarde dolara, što je najveći odljev kapitala iz zlata u povijesti.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close