Gažić: Očekujem nastavak trenda delistiranja s burze

Autor: Tomislav Pili , 18. svibanj 2014. u 22:00
Ivana Gažić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Prošle godine s Uređenog tržišta otišlo je 19 izdavatelja, a ove već njih pet. Stečajevi tvrtki te odluke dioničara glavni su razlozi povlačenja s burze.

Prošlotjedno povlačenje Industrogradnje s burze povećalo je niz odlazaka s burze na pet izdavatelja, samo u ovom dijelu godine. Inače, taj nekad ugledni građevinski div odluku o povlačenju dionica donio je krajem ožujka na skupštini dioničara. Zanimljivo je da su na istoj skupštini dioničari odlučivali i o prijedlogu o povećanju temeljnog kapitala na način da se tražbine vjerovnika utvrđene u predstečajnoj nagodbi unesu u temeljni kapital izdavanjem 150.000 novih dionica.

O povećanju temeljnog kapitala raspravljat će se i na skupštini sazvanoj za utorak, a posljednja točka dnevnog reda biti će potvrda odluke iz ožujka o povlačenju dionica s burze. Kako god Industrogradnjini dioničari odlučili, trend sve većeg odljeva s burze nitko ne može zaustaviti. Lani je samo s Uređenog tržišta otišlo 19 izdavatelja. Svjesna je toga i predsjednica uprave ZSE-a Ivana Gažić koja očekuje da se trend odlaska izdavatelja s burze nastavi i u narednom razdoblju.

“Tri su glavna razloga za odlazak izdavatelja: oko trećine izdavatelja odlazi zbog stečaja, a ostali zbog spajanja i skupštinskih odluka, kao što je bio i posljednji slučaj Industrogradnje. Ono što želimo napraviti ove godine jest da na MTP Fortis primimo u trgovinu oko 50 novih izdavatelja”, kazala je Gažić.

Komentari (8)
Pogledajte sve


Evo i to je Linićeva zasluga.

I umjesto da završi u Remetincu nagrađen je lakšim poslom u Saboru.

Evo i to je Linićeva zasluga. Već dugo nije bilo takve štetočine u Hrvata. Slažem se da će se uskoro i ZSE delistirati. Drugo nije ni zaslužila kad dioničari nisu složni. Još uvijek ne shvaćaju da će svi izgubiti.

Kod nas tamo gdje nema lopova nema ni tržišta…

Sve mi se čini da će se uskoro i ZSE delistirati.

I kako da ikome više savjetujem da ulaže u dionice, uključujući i sebe.[emo_vrtimise]

Nekretnine postaju opet jako primamljive kao jedino, koliko, toliko sigurno ulaganje.

New Report

Close