Franckovo zbogom burzi i malim dioničarima

Autor: Ante Pavić , 15. srpanj 2013. u 22:00
Najveći hrvatski proizvođač kave najavio povlačenje svojih dionica s domaćeg tržišta kapitala/Dalibor Urukalović/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Povlačenje s burze će omogućiti većinskim vlasnicima da po povoljnoj cijeni otkupe dionice koje drže mali dioničari.

Najveći hrvatski proizvođač kave Franck odlučio je postati još jedna tvrtka koja se odlučila na odlazak sa Zagrebačke burze iskoristivši Zakon o tržištu kapitala iz 2009. godine kojim je olakšano izlistavanje s domaćeg tržišta kapitala.

 

475kuna

trenutna je cijena dionice Francka, no ona će nakon dokapitali­zaicje porasti

Nadzorni odbor predložio je Glavnoj skupštini koja će se održati 30. kolovoza da donese odluku o povlačenju svih dionica sa Zagrebačke burze, a kako obitelj Artuković zajedno s Franckom u svojem vlasništvu drži dvije trećine svih dionica, onda je sigurno da će Glavna skupština odlučiti o definitivnom odlasku sa Zagrebačke burze. "Nije više imalo smisla da plaćamo troškove koje plaćaju kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi. Našom dionicom jedva da se trguje i gotovo da nema aktivnosti ulagača pa je odlučeno da se dionica Francka izlista", kaže Josip Budimir, član Uprave Francka. Franck će se na taj način, osim snižavanja troška koji iziskuje listanje na Zagrebačkoj burzi, elegantno riješiti i zavirkivanja znatiželjne javnosti u vlastito poslovanje i obavještavanja o svakom poslovnom koraku što su propisivala pravila za tvrtke izlistane u prvoj kotaciji Zagrebačke burze.

"Ne mislim da će odlazak s Burze utjecati na manjak transparentnosti jer postoji način etičkog poslovanja i obavještavanja javnosti bez obzira na Burzu", kaže Budimir. Osim toga, pojedini analitičari iz investicijskih kuća naglašavaju da će Franck, čijih 72 posto drži Ivero trgovina, za prilično jeftin novac doći u vlasništvo ostatka udjela jer će morati isplatiti male dioničare koji ne budu glasali za odlazak kompanije kojoj su u suvlasnici. Cijena dionice je u posljednja tri mjeseca dosta oscilirala uz skroman promet, a zadnja cijena do zaključivanja ovog broja iznosila je 475 kuna. Nominalna cijena dionice je 600 kuna, ali će nakon odluke Glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala za 34,1 milijun kuna, pojedinačna cijena skočiti na 680 kuna. Budimir kaže da još uvijek nisu izračunali ponderiranu cijenu za one koji se usprotive delistiranju, budući da će se Glavna skupština održati na kraju kolovoza. Tako će Franck nakon punih deset godina reći zbogom Burzi na kojoj sve više kompanija ne vidi mnogo smisla za ostanak. Fondovska industrija može smo žaliti za dobrim starim vremenima kada su tvrtke s više od 100 dioničara i 30 milijuna kuna temeljnog kapitala bile obvezne uvrstiti se na bivšu JDD kotaciju.

 

Budimir

Našom dionicom jedva da se trguje na Zagrebačkoj burzi

Sada kada ih sila zakona više ne tjera da se zadržavaju na burzi, u sve većem broju odlaze s tržišta kapitala.  Franck je 1992. privatizirala grupa Franckovih menadžera na čelu s Milanom Artukovićem koji je na vrhu kompanije bio od 1976. godine. Osam godina poslije osnovali su tvrtku Ivero konzalting u kojoj su ujedinili vlasničke udjele. Artuković ih je vremenom isplatio te je preuzeo većinski udio u Francku, a onda je na čelno mjesto postavio sina Milana.Ivero konzalting postojao je sve do 2011. godine kada je prestao poslovati jednim prilično neuobičajenim potezom na poslovnoj sceni u Hrvatskoj – Franck se odlučio na preuzimanje Ivero konzaltinga, svojega većinskog vlasnika.

Takva odluka digla je prilično prašine među malim dioničarima jer su bili nezadovoljni što Franck tim potezom Iveru otpisuje oko 300 milijuna kuna duga te što udjelničari Ivero dobiva 77 posto Franckovih dionica po nominalnoj cijeni. Strahovali su da će Franck tako istisnuti male dioničare, što su iz Uprave tada demantirali. Povlačenje s Burze ovaj put bi ipak mogao istisnuti dobar dio malih dioničara. Franck je prije tri godine kupio je splitsku Tombiju, proizvođača kave Gloria koja je naposljetku prebačena Ivero konzaltingu. Franck je prethodno isto napravio i s konkurentom Favorit kava.  Prije mjesec dana najavljeno je preuzimanje tvrtke Gala Plus, zastupnika kave Lavazza, čiji su vlasnici Alica i Nikola Petrač, supruga i sin Hrvoja Petrača koji trenutno boravi na uvjetnoj slobodi zbog sudjelovanja u otmici sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Neka se maknu sa ZSE, barem neće više nitko kupovati njihove dionice. Nakon prevare koju su napravili 2011. godine trebali su biti izbačeni sa burze.


nikad više ne kupujem ni jedan franck-ov proizvod. ni sam nikad posjedovao njihove dionice ali se solidariziram sa malim dioničarima.[emo_palacd]

To nije tesko, i tako nisu konkurentni. Kava im je npr ekstremno, ekstremno skupa. Mislim da ce ova firma, kao i dosta drugih, polako propasti.

nikad više ne kupujem ni jedan franck-ov proizvod. ni sam nikad posjedovao njihove dionice ali se solidariziram sa malim dioničarima.[emo_palacd]

Mali ljudi i jesu da ih se pljačka, uzima se onima koji nemaju i daje ovima koji imaju. Zakoni i pravila vrijede i napisani su za male. Za velike ne vrijede ili se po potrebi donesu novi koji u datom trenutku odgovaraju.

New Report

Close