‘Fokus HT-a je na investicijama u infrastrukturu’

Autor: Ana Blašković , 26. travanj 2018. u 22:00
Na godišnjoj razini realizacija kapitalnih ulaganja porasla je na 442 mil. kuna

Najveća telekom kompanija imala blagi pad prihoda na 1,8 milijardi kuna, neto dobit veća 12 posto.

Hrvatski telekom u prvom kvartalu zabilježio je blagi pad prihoda od 1,1 posto na 1,8 milijardi kuna, dok je neto dobit dosegnula 166 milijuna kuna, gotovo 12 posto više nego lani, objavila je kompanija.

Pritom je doprinos Crnogorskog telekoma profitu iznosio tri milijuna kuna više nego u prvom tromjesečju prošle godine. Izuzme li se njegov učinak, HT grupa u Hrvatskoj crtu podvlači pod 160 milijuna kuna neto dobiti, što predstavlja rast od 10,1 posto na godišnjoj razini, poručuju u sklopu objave rezultata iz HT-a. "HT je u prvom kvartalu 2018. nastavio s povećanjem ključnih financijskih pokazatelja.

Bilježimo povećanje EBITDA-e, neto dobiti i kapitalnih ulaganja s kojima nastavljamo i dalje. Fokus je na investicijama u infrastrukturu čime stvaramo temelje za uvođenje 5G tehnologije", izvješće citira predsjednika Uprave Davora Tomaškovića.

 

392 milijuna

kuna iznose kapitalna ulaganja u Hrvatskoj u prvom kvartalu

Ukupni konsolidirani prihodi u tom razdoblju dosegnuli su 1,798 milijardi kuna, 1,1 posto manje na godišnjoj razini. Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki porasla je za 11 milijuna (+1,6%) i dosegnula 684 milijuna kuna. Pritom blagi rast na 38,1 posto bilježi i EBITDA marža. Iz kompanije dodaju da su porastu profitabilnosti doprinijeli rezultati Crnogorskog telekoma s ostvarenih 50 milijuna kuna EBITDA-e, pet milijuna kuna više nego krajem ožujka prošle godine.

Bez financijskog učinka Crnogorskog Telekoma, HT u Hrvatskoj zabilježio 0,9 posto veću EBITDA-u od 634 milijuna kuna i EBITDA maržom od 38,3 posto. Na godišnjoj razini realizacija kapitalnih ulaganja porasla je za više od petinu na 442 milijuna kuna, dok bez Crnogorskog telekoma kapitalna ulaganja u Hrvatskoj iznose 392 milijuna kuna, 13,8 posto više nego prvog kvartala lani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close