FBI lovi ulagače koji su htjeli zaraditi na Buffetovu ‘dealu’

Autor: Tin Bašić , 21. veljača 2013. u 21:45
Ilustracija

Kad je objavljeno da će slavni investitor kupiti poznati brend, dionica je skočila 19%, što bi ulagače koje istražuju učinilo milijunašima.

Američka Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) je zbog sumnje u insajdersko trgovanje Heinza, kompanije koju namjeravaju preuzeti Warren Buffett i brazilski partner 3G Capital za 23 milijarde dolara, blokirala jedan račun u švicarskoj podružnici Golman Sachsa. Zbog izrazito sumnjivih transakcija SEC je dan nakon najave akvizicije proizvođača kečapa pokrenuo istragu. Na federalnom sudu na Manhattanu regulator je u petak podnio tužbu u kojoj stoji da su neimenovani investitori uložili 90.000 dolara u opcijske ugovore vezane na dionice Heinza.

Pomrsili im račune
Dan nakon što je javno obznanjeno da će jedan od najpoznatijih svjetskih investitora kupiti tu kompaniju, ulagač koji je uložio 90.000 dola mogao je zaraditi 1,7 milijuna dolara da mu SEC nije blokirao račun. Dionica te kompanije je, naime, u jednome danu skočila impresivnih 19 posto. Ukupno su sa plusem od 12 dolara po komadu dosegnule gotovo 72,5 dolara, za koliko Buffett i kupuje Heinz. Stoga je regulator, potaknut snažnijim trgovanjem opcijama od dana prije objave odlučio pokrenuti istragu s obzirom na to da tim opcijskim ugovorima nije trgovano unatrag šest mjeseci, poručili su iz SEC-a. Regulator još nije objavio   koliko je investitora sudjelovali u tim transakcijama, piše Wall Street Journal. U istragu se uključio i FBI koji kao i SEC istražuje cijeli niz transakcija opcijama koje su prethodile objavi akvizicije. “Unatoč očitim logističkim problemima u istraživanju transakcija preko offshore računa, brzo smo reagirali, locirali i blokirali imovinu tih sumnjivih trgovaca. Sad se oni moraju pojaviti pred sudom i objasniti te transakcije ako žele da im se odblokira imovina”, izjavila je Sanjay Wadhwa iz SEC-a. Heinz i njegovi kupci nisu osumnjičeni, piše WSJ.

Povijest se ponavlja
Ovo nije prvi put da je SEC reagirao u slučaju koji se tiče i 3G Capitala. I kad je ta brazilska kompanija 2010. godine kupovala Burger King, bilo je sumnjivih transakcija, kaže neimenovani izvor blizak sadašnjoj istrazi. Isti tim ljudi koji sada istražuje slučaj Heinz, tada je provodio istragu koja je u rujnu 2012. godine rezultirala blokiranjem računa brokera za kojega se smatra da je upravo od 3G Capitala dobio povlaštenu informaciju da će kupiti poznati američki lanac brze hrane. Broker Waldyr Da Silva Prado Neto koji je proveo tu transakciju prodao je svu svoju privatnu imovinu, dao otkaz u Morgan Stanleyju i vjeruje se da je pobjegao iz SAD-a. Istraga koja se tiče Heinza najbrža je istraga koju je SEC ikada pokrenuo, piše WSJ pozivajući se na neimenovane dužnosnike regulatora. Uobičajeno je da SEC svake godine provede jednu ili dvije brze istrage zbog sumnji u insajdersko trgovanje kako bi spriječio da tako ilegalno zarađeni novac ne nestane iz Amerike. “Da nismo sada reagirali i blokirali imovinu na tim računima, a da smo na kraju dokazali insajdersko trgovanje, a u međuvremenu novac je nestao, to bi bila Pirova pobjeda”, kazao je Daniel Hawke, čelni čovjek SEC-ovog odjela za sprečavanje zlouporabe tržišta. 
 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kada bi znali odgovoriti na pitanje u stilu:
Yes, thank You very much
bilo bi i nešto od Onog Malog iz Hanfe

za pišljivih 90 000$ ??? jedna takva akcija kod nas bi digla likvidnost za 20% a bome i crobex

A kako će istraživati kada neznaju ni kompjuter upaliti a windowsi su im na engleskom, treba prvo to sve prevesti!

pa ovi rade koda su se ugledali na CRO HANFA-u, ha, ha, ha,.

Ma kod nas u CRO toga nema, ovdje su svi pošteni, a ovaj koji vod HANFA-u (tzv. Bik koji sjedi) niti nezna šta bi HANFA trebala radit. SRAMOTA, kako ga nije sram, šta neda ostavku gov…no jedno neradničko, samo sjedi na državnim jaslama i ćuća li ćuća , a karavene prolaze.

New Report

Close