FAANG dionice u 2019. nisu tako privlačne ulagačima

Autor: Tomislav Pili , 02. siječanj 2019. u 22:01
Skupina pet tehnoloških dionica početkom prošle godine proglašavana je prvim izborom investitora/REUTERS

Pitanje regulative privatnosti korisnika i kršenja tržišnog natjecanja na vrhu su popisa potencijalnih problema.

Dok je početkom prošle godine skupina pet tehnoloških dionica – Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google (FAANG) – proglašavana prvim izborom investitora, sada će se malo tko odlučiti za ulaganje u njih, ističu američki analitičari. Podsjetimo, u 2018. godinu četiri dionice iz te skupine ušle su ostvarivši godišnji rast cijene u 2017. preko 50 posto. Izuzetak je bila tek Googleova matična kompanija Alphabet koji je te godine ojačao "samo" 30 posto.

Urušavanje 
Štoviše, Facebook je te godine imao najbolju izvedbu na burzi od 2013. godine, a Apple od 2010. godine. Međutim, prošle se godine "FAANG svijet" doslovno urušio. Facebook je 2018. zaključio s minusom od 25 posto, duboko u "medvjeđem tržištu", što je najgora godina te kompanije na burzi od uvrštenja 2012. i ujedno prva zaključena s gubitkom vrijednosti. Na Facebook su se sručili skandali od povezivanja s ruskim miješanjem u američke predsjedničke izbore do pitanja privatnosti njegovih korisnika. Zbog toga su najviši menadžeri kompanije morali izaći pred Kongres i odgovarati na neugodna pitanja.

Prema mišljenju analitičara koje prenosi CNBC, Facebookovi regulatorni problemi i u 2019. bit će glavni izazovi za kompaniju, a time i dionicu. Pitanje strože regulacije tiče se i Amazona koji je prošlu godinu završio s 28 posto višom cijenom kao jedan od boljih sastavnica FAANG-a. Naime, sve je više javnih poziva da se ispita krši li internetski trgovac pravila tržišnog natjecanja, a među zagovarateljima je i predsjednik Donald Trump. Svaki značajniji potez u tom smjeru snažno će se odraziti na dionicu, ocjenjuju analitičari.

Apple izbjegao skandale
Apple je 2018. zaključio s minusom od sedam posto što je najlošiji godišnji rezultat na burzi od financijske krize 2008. godine. Cijena je počela ponirati nakon što je ljetos Apple prvi u korporativnoj povijesti prekoračio granicu od bilijun dolara tržišne kapitalizacije. Iako je izbjegao skandale i regulatorni pritisak, Apple se bori s usporavanjem rasta prodaje iPhonea i nesigurnim prognozama tržišta pametnih telefona što će biti problem za dionicu i u ovoj godini.

Najbolji rezultat u FAANG skupini lani je ostvario Netflix jurnuvši 40 posto. Iako broj korisnika te originalnog sadržaja i dalje raste, kompanija uporno gubi kapital. Alphabetova dionica praktički je stagnirala lani, s minusom od jedan posto. Google je imao svoje probleme s regulacijom privatnosti korisnika, ali manjeg opsega od Facebooka te spor s Europskom komisijom gdje mu prijeti nekoliko milijardi dolara kazne. No, oglasni prihodi i dalje rastu. 

Tajna Microsoftova uspona

Opet najvrednija tvrtka
Među dionicama američkog tehnološkog sektora izdvaja se Microsoft koji je 2018. zaključio kao najvrednija kompanija na svijetu uvrštena na burzi s kapitalizacijom od 779,7 milijardi dolara. K tome, to je prvi put od 2002. da je Microsoft dočekao kraj godine kao najvrednija kompanija. Iako je i Microsoft zahvatila rasprodaja u četvrtom tromjesečju u kojem je izgubio 11 posto vrijednosti, za cijelu 2018. ipak je uspio ubilježiti 19 posto rasta, a cijena dionice zaustavila se na 101,57 dolara. Razlog Microsoftova uspjeha leži u preslagivanju poslovanja pod vodstvom izvršnog direktora Satyje Nadelle. Videoigre i igraće konzole lani su prvi puta postale Microsoftovo poslovanje vrijedno 10 milijardi dolara. Poslovanje LinkedIna se udvostručilo i sada generira pet milijardi dolara. K tome, poslovanje računalstva "u oblaku" raste brže od konkurenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close