Europske dionice trend rasta produžile na sedmi mjesec

Autor: Tomislav Pili , 31. kolovoz 2021. u 22:00
Brži oporavak eurozone pokreću tržište prema gore/SHUTTERSTOCK

Tijekom ove godine indeks je u plusu više od 18 posto, u skladu s procjenama da će 2021. biti u znaku europskih dionica.

Procjena financijskih analitičara s kraja prošle i početka ove godine kako će 2021. biti godina europskih dionica za sada se pokazuje točnom. Naime, dionički indeks 600 najvećih europskih kompanija zaključio je i kolovošku izvedbu u pozitivnom području, produživši tako pozitivnu seriju na sedmi uzastopni mjesec.

Na europskim su burzama u utorak poslijepodne cijene dionica blago porasle, pa su indeksi bili na putu mjesečnih dobitaka. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14 sati u plusu 0,1 posto.

Podrška tržištima

Blagi jučerašnji rast analitičari su prisivali nadi ulagača u daljnje poticajne gospodarske mjere. Na mjesečnoj je razini STOXX 600 bilježio rast veći od dva posto. Tijekom ove godine taj je indeks zabilježio rast iznad 18 posto zahvaljujući bržem ekonomskom rstu eurozone od američkog gospodarstva te dobrim poslovnim rezultatima europskih kompanija.

Podršku tržištima trenutno pruža i američko tržište koje ne prestaje nizati nove rekorde. Nova povijesna razina S&P 500 indeksa od 4528 bodova na Wall Streetu zabilježena je u ponedjeljak, što se zahvaljuje naznakama da američka središnja banka neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

4528

bodova iznosi nova rekordna razina američkog S&P 500 indeksa

U petak je, naime, predsjednik Feda Jerome Powell poručio da će Fed biti oprezan u smanjenju poticaja i da se nastavlja stabilan oporavak gospodarstva. A to znači da će Fed nastaviti tiskati novac još neko vrijeme, a tek potom povećati ključne kamatne stope.

“Sada je jasno da će Fed i dalje podržavati gospodarstvo golemim iznosima, vjerojatno do studenoga. Neki čak smatraju da Fed uopće neće u ovoj godini početi smanjivati program kupnje državnih obveznica. No, svi se slažu da je Powell signalizirao da se neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa”, kaže Ed Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija.

Cijena dionice Applea skočila je 3 posto i dosegnula rekordnu razinu, dok su dionice Microsofta, Amazon.coma i Alphabeta poskupile između 0,4 i 2 posto. Tako su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli rekordne razine drugi trgovinski dan zaredom.

Oprez u Aziji

S druge strane, na azijskim se burzama u utorak trgovalo oprezno jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo podaci iz kineskog i japanskog gospodarstva. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u minusu 0,25 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,5 posto. No, u Šangaju i Hong Kongu indeksi su pali između 0,7 i 1,4 posto.

Ulagači su bili oprezni jer su jučer objavljeni službeni podaci pokazali da su u kolovozu u Kini proizvodne aktivnosti porasle sporije nego mjesec dana prije, dok su aktivnosti u uslužnom sektoru znatno pale.

To znači da se oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize usporava. Usporava se i oporavak trećeg po veličini svjetskog gospodarstva, japanskog, na što je ukazao podatak o padu industrijske proizvodnje u srpnju. Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom. Dolarov indeks kretao se oko 92,57 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close