Europske burze dijelom zaliječile rane nakon propasti Silicon Valley Bank

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2023. u 22:00
Frankfurtski DAX porastao je 1,6 posto, na 15.189 bodova/REUTERS

Burzovni indeksi na Starom kontinentu jučer poslijepodne bilježili rast iznad jedan posto.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica izraženije porasle, nakon tri dana pada, no bankarski je sektor ponovno u minusu jer su ulagači oprezni nakon kolapsa američke SVB banke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14 sati u plusu 1,3 posto, nakon što je u ponedjeljak potonuo 2,4 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,5 posto, na 7587 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,6 posto, na 15.189 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 7106 bodova.

Strah u Aziji
I jučer su cijene dionica u bankarskom sektoru pale, u prosjeku 0,6 posto, jer se ulagači plaše posljedica kolapsa američke Silicon Valley banke. S druge strane, cijene dionica u nekretninskom sektoru porasle su 1,1, a u tehnološkom 0,4 posto.

0,50

posto povećanja kamatnih stopa očekuje se za sljedeću sjednicu Feda

A na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9.30 sati u minusu 1,2 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 2,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,7 i 2,6 posto.

Kao i na Wall Streetu dan prije, pod najvećim su pritiskom dionice banaka jer se ulagači plaše da će se problemi koji su doveli do propasti američkih banaka Silicon Valley i Signature pojaviti i kod nekih drugih banaka. Američka središnja banka najavila je niz mjera kako bi stabilizirala bankarski sustav i vratila povjerenje ulagača i građana u bankarski sustav.

No, kolaps SVB-a, što je najveći bankrot jedne američke banke od financijske krize 2008. godine, podržao je strahovanja od problema i u nekim drugim bankama, s obzirom da bi agresivno povećanje kamata Feda moglo dovesti do recesije, a time i gubitaka banaka na kreditima.

”Povlačenje iz bankarskog sustava je počelo, a međubankarska tržišta su poljuljana. Mjere za povećanje likvidnosti trebale bi podržati sustav. No, strah se hrani samim sobom, a nesigurnost je povećana, pa ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama”, objašnjava Damien Boey, strateg u investicijskoj banci Barrenjoey. I dok je bankarski sustav pod pritiskom, ostale sektore podržavaju špekulacije da će Fed usporiti tempo povećanja kamata.

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova jer je inflacija u SAD-u i dalje visoka.

Bez čekanja
No, nakon propasti SVB-a, mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca kako bi pričekao da se bankarski sustav stabilizira, a povjerenje vrati. Ipak, većina analitičara smatra da će Fedova odluka idućega tjedna ovisiti o predstojećim pokazateljima o inflaciji. U utorak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u sijedu o proizvođačkim cijenama u SAD-u u veljači.

”Ako ti podaci budu jako loši, Fed će se naći pred teškom odlukom”, kaže Timothy Holland, direktor u tvrtki Orion Advisor Solutions.

Komentirajte prvi

New Report

Close