Erste: Cijena Ericssona 1170 kuna, preporuka akumulirati

Autor: Ana Blašković , 27. listopad 2015. u 22:01
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson NT-a

Polugodišnji rezultat bolji je od očekivanja pa su godišnje prognoze malo podignute.

Analitičari Erste banke smanjili su ciljanu cijenu dionice Ericsson Nikola Tesla s 1200 na 1170 kuna te istodobno podigli su preporuku na 'akumulirati'.

U Ersteu ističu da je, zbog otežanih uvjeta poslovanja na pojedinim tržištima, doza pritiska na cijenu dionice bila očekivana, no pad je bio pretjeran u odnosu na ono što ukazuju pokazatelji dionice. Polugodišnji rezultat kompanije nadmašio je očekivanja analitičara stoga su godišnje prognoze malo podignute u odnosu na prethodnu analizu. 

 

20posto

rasta prihoda mogla bi kompanija ostvariti na internom tržištu

Uštede na troškovima
Do kraja godine Ericsson Nikola Tesla bi prema prognozama mogao ostvariti rast prihoda nešto niži od pet posto, dok bi neto dobit mogla ostati pri prošlogodišnjim razinama, očekuju analitičari banke koji prate dionicu. Kompanija je nastavila s mjerama racionalizacije, posebno na općim i administrativnim troškovima, koji su na polugodištu smanjeni za oko 22 posto te bi do kraja godine mogli rezultirati s više od 15 milijuna kuna ušteda.

Kad se podvuče crta pod poslovanje krajem prosinca, Ericsson će na domaćem tržištu vjerojatno zabilježiti pad prihoda s nešto više baze, smatra analitičar Davor Špoljar. Od izvoznih tržišta najbolju rezultate ima Ericssonovo interno tržište, inače dominantno u strukturi prihoda, te bi kraj godine mogao dočekati s rastom od preko 20 posto, ističe Špoljar.

Niže marže
Također ističe ugovor o upravljanim uslugama koji je Ericsson potpisao s Hrvatskim telekomom, a koji će utjecati na nešto niže marže kompanije, no istodobno smanjuje poslovne i operativne rizike. Kad je riječ o poslovanju na tržištu zemalja bivšeg Sovjetskog saveza (Zajednica Neovisnih Država), lošiji rezultati vjerojatno će se nastaviti i do kraja ove godine, no takva su očekivanja već ugrađena u cijenu dionice, zaključuje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close