Dvostruko boljom zaradom amateri održali lekciju profesionalcima s Wall Streeta

Autor: Tomislav Pili , 21. prosinac 2020. u 22:00
Od ožujka internetske platforme za trgovanje dionicama bilježe veliki interes malih investitora/Pixabay

Na meti malih ulagača našle su se dionice koje su najviše ‘ubrale vrhnje’ u ekonomiji u doba koronavirusa, poput Amazona, Tesle, Zooma i proizvođača cjepiva.

Mali investitori koji su se ove godine okušali na Wall Streetu ostvarili su dvostruko bolje rezultate od prekaljenih profesionalaca iz velikih hedge fondova koji upravljaju s milijardama dolara.

Kako piše Reuters, najpopularnije dionice među malim ulagačima u 2020. ostvarile su daleko više prinose od onih koje su prvi izbor hedge fondova, ali i ukupnog tržišta izraženog kroz burzovne indekse.

Naime, otkako je u ožujku pandemija koronavirusa donijela golemi pad cijena dionica, internetske platforme za trgovanje dionicama bilježe veliki interes malih investitora.

Dva osnovna motiva

Analitičari ocjenjuju da je ulazak tih investitora na tržište motiviran iznimno niskim kamatnim stopama na štednju s jedne strane te snažnim oporavkom burzovnih indeksa nakon proljetnog sloma s druge strane.

Štoviše, čini se da mali ulagači još uvijek ne žele unovčiti ovogodišnju zaradu, iako vrednovanja najpopularnijih tehnoloških kompanija sve više prizivaju sjećanja na dot.com balon s početka stoljeća.

14,5

posto rasta ostvario je u dosadašnjem dijelu 2020. godine američki burzovni indeks S&P 500

Na meti malih ulagača našle su se dionice koje su najviše „ubrale vrhnje“ u ekonomiji u doba koronavirusa, poput Amazona, zatim aplikacije za videosastanke Zoom, proizvođača sobnih bicikala Peloton, pa proizvođača električnih automobila Tesla i Nio, kao i farmaceutskih i biotehnoloških kompanija koje su se bacile u razvijanje cjepiva protiv COVID-19.

Ulagačkim amaterima zanimljiva se učinila i dionica Nikole, kompanije koja se bavi razvojem kamiona na struju i vodikove gorive ćelije.

Tako je skupina 58 dionica uvrštenih na američkim burzama i najpopularnijih među malim ulagačima ove godine ostvarila više od 80 posto porasta vrijednosti. S druge strane, podaci Goldman Sachsa pokazuju da je istovremeno skupina dionica najčešćih u portfeljima hedge fondova povećala svoju vrijednost za 40 posto.

Da su se mali ulagači ove godine pokazali iznimno dobrima u izboru dionica dokazuje i podatak da je indeks S&P 500 ove godine ostvario rast od 14,5 posto.

Međutim, burzovni veterani ističu kako sve to podsjeća na euforiju koja je 2000. pratila bezglavu kupnju dionica malo poznatih internetskih kompanija.

Temelj za strmi pad

„Naravno da se radi o balonu. Međutim, novac je besplatan, likvidnost je visoka, nikada malim ulagačima nije bilo jednostavnije trgovati, nema pozitivnih prinosa na štednju i obveznice i svi žele da balon nastavi rasti“, komentirao je Mark Taylor, broker Mirabaud Securitiesa.

Koliko su mali ulagači fokusirani na pojedine dionice dovoljno govori podatak o strukturi dioničara Tesle, kompanije koja je ove godine na burzi skočila 700 posto. Podaci Refinitiva pokazuju da mali ulagači drže 20 posto Teslinih dionica te tek 0,17 posto udjela u Fordu, proizvođaču automobila sa 117-godišnjom tradicijom.

Analitičari smatraju da je time postavljen temelj za strmi pad Tesline vrijednosti ako mali ulagači izgube povjerenje u tu kompaniju. S druge strane Atlantika, u Europi, mali su ulagači ove godine imali mnogo manje uspjeha.

Podaci trgovinskih platformi Saxo Bank, IG Group, AJ Bell, Interactive Investor i eToro pokazuju da su mali investitori na europskim burzama najviše kupovali dionica Airbusa i Rolls-Roycea, britanske banke Lloyds te zrakoplovnih kompanija Lufthansa i IAG (vlasnik British Airwaysa i španjolske Iberije).

Unatoč skoku optimizma na burzama u studenom na krilima dolaska cjepiva, te dionice za ovu godinu bilježe i dalje značajne minuse. K tome, europsko dioničko tržište, izraženo indeksom STOXX 600 za ovu godinu bilježi 4 posto gubitka.

Komentirajte prvi

New Report

Close